Dokteres verliest licentie nadat ze poseert in bikini

Een dokteres uit Myanmar mag niet meer werken als arts nadat ze meermaals in bikini poseerde op Facebook en Instagram. “Mijn lichaam, mijn rechten”, reageert ze.
door
koen.de.nef
Leestijd 2 min.

Nang Mwe San studeerde zeven jaar geleden af als dokteres aan de universiteit van Yangon. Al die jaren heeft ze als dokteres gewerkt, zowel in ziekenhuizen als vrijwilligerswerk. Twee jaar geleden ontdekte ze een nieuwe passie: modelleren. Ze combineerde haar job als dokteres met modellenwerk, niet alleen omdat ze het graag doet, maar ook omdat het beter verdient. Jonge dokters verdienen in overheidsziekenhuizen 140 euro per maand, en in privéziekenhuizen ongeveer het dubbele daarvan.

Myanmarese traditie

In januari kreeg Nang echter een waarschuwing van de doktersraad. De 29-jarige dokteres moest haar foto's die de Myanmarese traditie niet respecteerden, verwijderen. Deed ze dat niet, dan zou haar dokterslicentie ingetrokken worden. Ze bleef echter bikinifoto's posten en onlangs werd beslist om haar licentie af te nemen, tot grote frustratie van Nang zelf. “De maatschappij bezit vrouwenlichamen niet. Mijn lichaam, mijn rechten”, schrijft ze op Instagram.

Te veel seksisme

Nang hekelt het feit dat Myanmarese vrouwen geen volledige vrijheid hebben als het aankomt op beroepen en kleding. “Er is zoveel seksisme hier. De overheid wil niet dat vrouwen hoge functies bekleden. En ze beoordelen vrouwen op wat we dragen. We mogen van hen niet eens jeansbroeken dragen”, vertelt ze aan The New York Times.

News

meer News

Spotlight

Vijf geheimen om er elke dag fris uit te zien

Zie je er 's ochtends uit alsof je door een tornado bent getroffen? Of merk je halverwege de dag dat je erbij loopt als een lijkbleke slak? No worries, het geheim van een frisse uitstraling zit ‘m vaak in kleine gewoontes – zoals deze vijf beautyroutines.

meer Spotlight