Dolfijnen voelen zich gelukkig door mensen

Voelen dieren zich gelukkig in gevangenschap? Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een Franse studie heeft nu opgemerkt dat dolfijnen in dierentuinen zich het beste voelen door menselijk contact. 
door
annelies.leys
Leestijd 1 min.

Hoofdonderzoeker dr. Isabella Clegg wou met de studie het welzijn van dolfijnen bestuderen. Ze ontdekte dat dolfijnen net als mensen communiceren via lichaamstaal. Uit de houding die de dieren aannemen, kunnen onderzoekers dus bepalen hoe ze zich op dat moment voelen.

Menselijke interactie

Voor het experiment werden drie activiteiten getest. Eerst komt een verzorger spelen met de dolfijnen, dan wordt er speelgoed in het zwembad gegooid en als laatste worden de dieren alleen gelaten. Blijkt nu dat de dolfijnen het meeste uitkeken naar menselijk contact. Telkens wanneer een bekende verzorger in de buurt komt, steken ze hun snuit boven het wateroppervlak uit en kijken ze in de richting waar de trainers meestal vandaan komen. De zoogdieren zouden ook dichter bij de rand van het zwembad zwemmen.

Niet enkel entertainment

Op de vraag of dolfijnen in gevangenschap thuishoren, heeft dr. Clegg geen antwoord. "Wel moeten we nadenken over de verzorging en het doel van de dieren. En zelfs wanneer de dolfijnen gelukkig zijn, mogen ze niet enkel dienen voor entertainment", aldus de onderzoekster.