Donald Trump wil Groenland overkopen van Denemarken

Amerikaans president Donald Trump zou volgens The Wall Street Journal zeer geïnteresseerd zijn om Groenland te kopen. Groenland – een autonoom gebied – is nu eigendom van Denemarken, dat de buitenlandse politiek en veiligheid controleert.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 3 min.

Hij zou al verschillende keren aan adviseurs in het Witte Huis gevraagd hebben of er een mogelijkheid bestaat om dat onderdeel van het Deense territorium, de woonplaats van 56.000 mensen, te kopen. The Wall Street Journal merkt wel op dat hij dat deed "met verschillende graden van ernst".

Een slee wordt door honden voortgetrokken over het smeltijs op Groenland.
Foto AFP

Hoewel het op het eerste zicht bizar lijkt, is Trump niet de eerste president die het eiland wou toevoegen aan de Verenigde Staten. Harry Truman probeerde in 1946 al eens om Groenland – dat geografisch deel uitmaakt van het continent Amerika – te kopen van Denemarken. Hij had er 100 miljoen dollar voor over, maar ving bot.

In 1917 kocht de VS wel de Deense West-Indische Eilanden in de Caraïbische Zee voor 25 miljoen dollar. Dat zijn nu de Amerikaanse Maagdeneilanden.

532 miljoen aan subsidies

Trump zou het idee vorig jaar voor het eerst geopperd hebben tijdens een diner. Hij vertelde toen dat hij gehoord had dat Denemarken het eiland een "financiële last" zou vinden. Denemarken geeft elk jaar immers 532 miljoen euro aan subsidies aan Groenland. Daarop zou hij aan zijn gasten gevraagd hebben “wat ze ervan dachten” mochten de VS het eiland kopen.

In september staat er een bezoek van Trump gepland in Denemarken, maar de kwestie Groenland zou niet op de agenda staan. De trip zou draaien om "een reeks bilaterale ontmoetingen en ontmoetingen met bedrijfsleiders".

Reacties

De meeste officiële instanties hebben nog niet gereageerd op het verhaal, maar op sociale media heeft het verhaal al de nodige deining gecreëerd.

Zo vindt Republikein Mike Gallagher het idee "niet zo gek". "Dit is een slimme geopolitieke zet."

This idea isn't as crazy as the headline makes it seem. This a smart geopolitical move.

The United States has a compelling strategic interest in Greenland, and this should absolutely be on the table.https://t.co/sEGVV16460

— Rep. Mike Gallagher (@RepGallagher) August 16, 2019

Toch wordt er meestal gelachen met het idee. Zo tweet actrice Bette Midler: "Trump die Groenland wil kopen? Laten we er eerst voor zorgen dat hij het op een kaart vindt." Of een tweet van schaker Garry Kasparov: "Groenland kan Alaska vervangen nadat Trump het teruggeeft aan Rusland voor de verjaardag van Poetin."

Trump wants to buy #Greenland? Let's make him find it on a map first.

— Bette Midler (@BetteMidler) August 16, 2019

Greenland can replace Alaska after Trump gives it back to Russia for Putin's birthday. https://t.co/KincaJ1fq8

— Garry Kasparov (@Kasparov63) August 15, 2019

I will be disappointed if we determine that there *wasn't* an episode of The Simpsons about this. Has to have been, right?https://t.co/ewlxaNbF7e

— Rachel Maddow MSNBC (@maddow) August 15, 2019

Why spend money on American's healthcare when you can...buy Greenland!

Why improve our public schools when you can...buy Greenland!

VVhy rebuild our crumbling infrastructure when you can...buy Greenland!

This presidency has exploded into parody. It is beyond insane.

— Kurt Eichenwald (@kurteichenwald) August 16, 2019