Door aan eten te ruiken kan je bijkomen

De geur van versgebakken brood, cake of pizza ruikt niet alleen ontzettend lekker. Volgens Amerikaanse wetenschappers kan je er zelfs gewicht van bijkomen.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

We weten allemaal dat het cijfer op je weegschaal bepaald wordt door wat je in je mond stopt. Maar blijkbaar zit je reukorgaan er ook voor iets tussen. Dat beweren wetenschappers van de University of California in Berkeley na enkele proeven met muizen.

De muizen die niets konden ruiken verloren gewicht in vergelijking met de diertjes die dat wel konden. Opvallend genoeg verorberden alle muizen exact evenveel eten. En de proefdieren waarvan het reukorgaan wel werkte, werden ook dubbel zo dik. Muizen waarbij de reukzin een boost kreeg, kwamen het meeste gewicht bij.

Calorieën waarnemen

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het lichaam door te ruiken aan voedsel calorieën opslaat in plaats van ze te verbranden. Hun bevindingen penden ze neer in het vakblad Cell Metabolism. "Gewichtstoename is niet alleen afhankelijk van het aantal calorieën dat je opneemt, maar ook van de calorieën die we simpelweg waarnemen", besluit hoofdauteur Andrew Dillin.