Dorpslinde is 'Boom van het jaar 2016'

Een opmerkelijke vier eeuwen oude linde in het centrum van Massemen, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Wetteren, is verkozen tot 'Boom van het Jaar 2016'. De linde laat daarmee de 'duizendjarige eik' van Lummen en de 'zomereik' van Vollezele achter zich, meldt de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen vzw.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

De unieke veteraanboom, met knoestige stammen en holle binnenkant, werd in 2006 door de UGent tussen de 378 en 440 jaar oud geschat. De stamomtrek telt meer dan zeven meter. «Met de keuze voor de dorpslinde van Massemen werd niet gekozen voor een boom, maar voor een dorpsgenoot die doorheen meer dan 4 eeuwen een vooraanstaande getuige was van het dorpsleven in Massemen», zegt Jurgen Tack, voorzitter van de wedstrijdjury. «De dorpslinde verbindt niet alleen de huidige bewoners maar ook de opeenvolgende generaties.»

Naast de eer die de titel met zich meebrengt, wint de Boom van het Jaar 2016 ook een professionele boomverzorging aangeboden door Bomen Beter Beheren, de vereniging van Vlaamse boomverzorgers. «Boomverzorgers zullen de boom, indien nodig, onder handen nemen en instaan voor een snoeibeurt, een verankering of een standplaatsverbetering,» klinkt het.

De wedstrijd 'Boom van het Jaar 2016' is een initiatief van de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen. De wedstrijd draait rond een boom die de gemeenschap met elkaar en de natuur verbindt. Aan de online stemming namen meer dan 15.000 mensen deel. De dorpslinde van Massemen wordt begin 2017 de Belgische inzending voor de titel van 'European Tree of the Year'.