Douane doet monstervangst van 90 miljoen sigaretten in Antwerpse haven

De douane heeft in de Antwerpse haven maar liefst 89.698.760 sigaretten in beslag genomen. De vangst is een van de grootste ooit in de Scheldestad, meldt de FOD Financiën.
door
Laura.Brusselaers
Leestijd 1 min.

De sigaretten zaten in acht containers afkomstig uit Port Said in Egypte. Die waren bestemd voor een Nederlandse firma. Het gaat om zogenaamde 'Cheap Whites'. Dat zijn sigaretten van merken die in België niet geregistreerd zijn, zoals 'Jin Ling', 'President Gold', 'Em@il Red' en 'Em@il Blue'.

Fraude

Doordat het om sigaretten gaat die niet geregistreerd zijn in België, is de namaakwetgeving ook niet van toepassing. Sinds 2014 zijn in België bijna uitsluitend nog zulke 'Cheap White' sigaretten in beslag genomen, al dan niet nagemaakt.

De douane deed de vangst in samenwerking met de Franse douanediensten en OLAF, het Europees bureau voor Fraudebestrijding. "Ik wil alle betrokken diensten, en de Belgische douane in het bijzonder, feliciteren met de recordvangst", zegt Johan Van Overtveldt, N-VA-minister van Financiën. "De strijd tegen illegale producten en fraude staat hoog op de agenda en dat zien we ook in de geboekte resultaten."