Draag je een bril? Dan ben je slimmer

Volgens een onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications hebben mensen die een bril moeten dragen vaak een hoger IQ. Dit komt door een genetische overlapping tussen de algemene cognitieve functie en gezondheidsvariabelen. 
door
heleen.savels
Leestijd 1 min.

Het is je misschien al opgevallen dat slimme mensen vaak een bril dragen. Zoals bijvoorbeeld Bill Gates en Stephen Hawking. Volgens een Schotse studie ben je ook écht slimmer als je een bril nodig hebt.

Gezondheidsvoordelen

Een team van wetenschappers aan de Universiteit van Edinburgh onderzocht genetische en cognitieve informatie van meer dan 300.000 mensen. Ze keken of er een overlapping was tussen de genen die verbonden zijn aan intelligentie en de genen die je gezondheid bepalen. Ze ontdekten dat er een verband is tussen slim zijn en een bril nodig hebben. Mensen met een hoger IQ, hebben 30% meer kans om genen te hebben die erop kunnen wijzen dat ze een bril moeten dragen.

Wie intelligent is, maakt bovendien minder kans op een depressie en word gezien als slimmer, eerlijker en betrouwbaarder. Dat is ook een van de redenen dat advocaten hun cliënten vaak een bril laten dragen in de rechtbank.