Dreigingsniveau in ons land daalt naar 2

Het dreigingsniveau in België wordt verlaagd van niveau 3 (ernstig) naar niveau 2 (gemiddeld), behalve voor specifieke doelwitten. Dat heeft het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse in ons land, beslist.
door
Belga
Leestijd 1 min.

Premier Charles Michel (MR) maakte de beslissing bekend na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. Met de verlaging van het dreigingsniveau zullen er ook minder militairen op straat zijn. Hun aantal wordt "op een proportionele manier" teruggeschroefd, aldus de premier.

Volgens OCAD-topman Paul Van Tigchelt spelen verschillende elementen mee in de beslissing. Zo is het zelfverklaarde kalifaat van IS in Syrië en Irak verdwenen, heeft IS "aantrekkingskracht verloren" en waren er recent in Europa geen aanslagen meer die door de terreurorganisatie zijn opgeëist.

Waakzaam

"Dat betekent niet dat er geen dreiging meer is", klinkt het. Zo is er volgens Van Tigchelt nog steeds een "voedingsbodem voor radicalisering" en zijn er nog "extremisten". "De daling van het dreigingsniveau is goed nieuws, maar dat ontslaat ons niet van de plicht waakzaam te blijven", stelt ook de eerste minister.

Sinds de aanslagen in Parijs in november 2015 werd het dreigingsniveau in België verhoogd naar 3, het niveau waarbij de dreiging ‘mogelijk' en ‘waarschijnlijk' is. Eind november 2015 gold in het Brussels Gewest zelfs even niveau 4, het hoogste niveau waarbij de dreiging ‘ernstig' en ‘zeer nabij' is. Na de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel gold dat hoogste niveau enkele dagen voor het hele land.