Drie gezonde etenswaren die slecht zijn voor je huid

Voor je gevoel doe je alles zoals het hoort. Je eet gezond, je gebruikt de beste verzorgingsproducten, reinigt je huid tweemaal per dag... En toch ben je niet gezegend met een vlekkeloos velletje. Integendeel. Verrassing: die zogenaamd gezonde etenswaren zouden wel eens de oorzaak kunnen zijn.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

1. Smoothies

Geen zorgen: als je thuis je eigen smoothie met verse groenten en fruit in elkaar draait, is er geen probleem. Maar opgelet als je weleens een smoothie in de supermarkt koopt. Ze zien er misschien gezond uit, maar vaak bevatten ze een hoop toegevoegde suikers. Suiker is sowieso niet goed voor je lijf en kan meer bepaald een slechte invloed hebben op je huid. Denk dus twee keer na voor je zo'n duur drankje in je winkelmandje gooit. Een huisgemaakte smoothie is bovendien gezonder en milieuvriendelijker en kost slechts een klein beetje extra moeite.

2. Magere melk

De Nurses' Health Study is een van de omvangrijkste en langst lopende onderzoeken naar de gezondheid van vrouwen. Over een periode van twaalf jaar werden niet minder dan 77.761 verpleegkundigen geanalyseerd. Daaruit bleek dat hoe meer melk de proefpersonen dronken, hoe meer last ze hadden van acne. En volle melk bleek - wonder boven wonder - minder schadelijk voor de huid dan de magere variant. Niet alleen de lactose, maar ook hormonen en bio-actieve moleculen zouden een negatief effect hebben. Wil je niet aan de volle melk, dan kan je ook eens alternatieven als kokos- of amandelmelk proberen.

3. Low fat

Low fat mag dan heel mooi klinken - hoe minder vet, hoe beter, toch? - in praktijk betekent het vaak dat een product bulkt van de toegevoegde suikers. Suiker kan onder andere een invloed hebben op de collageenproductie. Daardoor heeft je huid meer moeilijkheden met het herstellen van puistjes en andere onzuiverheden. Kies dus niet voor de vetvrije variant, maar let op de ingrediëntenlijst of ga eens voor gezonde vetten.