Drie onschuldige redenen waarom je de laatste tijd vaker een kakske moet doen

Het menselijk lichaam is een wonderlijk ding. Over het algemeen functioneert ons lijf min of meer foutloos zonder dat we er weet van hebben. Processen als ademhalen, verteren en ruiken verlopen automatisch en het is pas op het moment dat het even niét meezit dat we stilstaan bij wat ons lichaam op dagelijke basis presteert.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Een van de dingen waar we ons misschien nog het meest bewust van zijn, is onze stoelgang. Je lijf waarschuwt je nu eenmaal om de zoveel tijd dat je je maar beter naar het toilet rept als je een ongelukje wil voorkomen. Meestal gaat het om een plasje, maar op regelmatige basis komt er ook een kakske bij kijken. Hoe regelmatig, hangt af van persoon tot persoon. Maar wat als je de laatste tijd opmerkelijk vaker een groot toiletbezoek moet plegen dan anders? Geen paniek, de volgende drie onschuldige redenen kunnen aan de basis liggen van die verandering.

Sporten

Ben je de laatste tijd vaker aan het sporten dan vroeger? De kans is groot dat je daardoor ook vaker een kakske moet doen. Al die beweging geeft namelijk ook je spijsvertering een boost, waardoor alles wat sneller verloopt. Bovendien kan bewegen er ook voor zorgen dat je dikke darm zich meer samentrekt, waardoor je ontlasting er sneller uitkomt.

Maandstonden

Misschien heb je het al gemerkt, misschien nog niet, maar tijdens je menstruatie is de kans groot dat je meer op toilet moet. Dat heeft alles te maken met het hormoon prostagladine. Dat stofje zorgt ervoor dat glad spierweefsel in je lichaam – en dus ook in je spijsverteringskanaal – gaat samentrekken. Met alle gevolgen van dien.

Eten

Wellicht weet je dit al uit eigen ervaring, maar fast food is niet bepaald stimulerend voor je stoelgang – tenzij er iets grondig mis is met de maaltijd in kwestie uiteraard, dan kan die hamburger de zaken net versnellen. Groenten daarentegen, en dan vooral die die veel vezel bevatten, zijn wél goed voor je dagelijkse kakske. Ben je de laatste tijd dus gezonder gaan eten, dan is de kans groot dat je daardoor vaker naar de wc moet.

Als je de verandering in je toiletgewoontes niet kan toeschrijven aan één van de bovenstaande factoren, is er misschien wat meer aan de hand. Een bezoekje aan je huisdokter is in dat geval aan te raden, al is het maar om je gerust te stellen.