Dries Mertens roept homoseksuele voetballers op om uit de kast te komen

De Belgische voetballer Dries Mertens steunt het Europees holebi-inclusief project 'Heroes of Football'. Hij hoopt daarmee homoseksuele voetballers aan te moedigen om uit de kast komen.
door
Timmy
Leestijd 2 min.

Danilo is een voetballer bij de Nederlandse amateurploeg VV Kethel Spaland in Schiedam. Hij werd gevraagd om in een nieuw vriendenteam te spelen, maar voor hij dat doet, wil hij dat zijn vrienden weten dat hij homoseksueel is. Uit angst denkt Danilo dat hij niet mag voetballen met het nieuwe team. Niets is minder waar. Zijn vrienden accepteren hem zoals hij is en niks kan dat veranderen.

Voetballer Dries Mertens heeft Danilo ontmoet tijdens een training van de Rode Duivels. Mertens pleit voor meer jonge voetballers die uit de kast komen. Alleen dan zal het sociaal aanvaardbaar worden, want nu is het voor sporters nog te moeilijk om in een sportcontext openlijk uit te komen voor hun geaardheid. Dries Mertens: "In een team heb je iedereen nodig. Iedereen is belangrijk."

Het 'Heroes of Football'-project is een Europees project dat ervoor zorgt dat iedereen die voetbalt of ervan houdt zich amuseert en daarbij helemaal zichzelf kan zijn ongeacht wat zijn/haar seksuele voorkeur is. De Koninklijke Belgische Voetbalbond is in januari 2016 partner geworden van het holebiproject.

Danilo is niet de eerste 'Hero of Football' dit jaar. De Spanjaard Jesús Tomillero was de eerste jonge voetballer die dankzij het project uit de kast kon komen.