Droom rustig verder op het vliegtuig

Reizigers die hopen om 's morgens nog wat te kunnen slapen op het vliegtuig, kunnen voortaan hun oordoppen thuislaten. Luchtvaartmaatschappij Scandinavian Airlines introduceert stille ochtendvluchten.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Tijdens die vluchten worden enkel de verplichte veiligheidsvoorschriften voor het vertrek uitgelegd en is verder geen enkele communicatie over de service aan boord. Berichten over maaltijden, inflight entertainment of taksvrij shoppen zullen de reizigers dus niet meer uit hun slaap halen.

Volgens Scandinavian Airlines (SAS) is het een primeur in de luchtvaartsector. De luchtvaartmaatschappij test de stille dienst nog zeker tot september op alle vluchten binnen Scandinavië die voor 9 uur 's morgens vertrekken. SAS gaat ervan uit dat frequente reizigers de serviceboodschappen op hun vluchten al meermaals gehoord hebben en er de voorkeur aan geven om in alle rust nog wat te slapen, te lezen of zich voor te bereiden op hun werkdag.

Geen Belgische plannen

De Belgische luchtvaartmaatschappijen lopen volgens Belga niet warm voor het concept. «Wij laten het over aan onze bemanning om te beslissen of ze communiceren of niet. Zij kunnen dat beter inschatten», zegt woordvoerder Geert Sciot van Brussels Airlines. «In onze nieuwe richtlijnen staat trouwens ook dat communicatie het best beperkt kan worden tijdens vroege en late uren.»

Ook bij Jetairfly verlopen vroege vluchten sowieso al stiller. «Ook al voorzien we dan evenzeer in de normale dienstverlening», luidt het. Eenzelfde verhaal weerklinkt tot slot bij Thomas Cook Airlines. «Wij hebben geen plannen voor een gelijkaardig initiatief. Op onze vluchten wordt sowieso rekening gehouden met de omstandigheden», besluit woordvoerder Koen van den Bosch.

Foto Pexels