Duitsland wil EK-stadion in regenboogkleuren bij duel met Hongarije uit protest

Als het aan de gemeenteraad van de Duitse stad München ligt, draagt de Allianz Arena van Bayern München de regenboogkleuren tijdens de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije. Hiermee wil de gemeenteraad protesteren tegen een nieuw aangenomen wet in Hongarije die het ‘promoten van homoseksualiteit en het veranderen van geslacht onder jongeren tot 18 jaar verbiedt.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie online
Leestijd 2 min.

De burgemeester van de stad zal proberen de Europese voetbalbond UEFA zo ver te krijgen dat het statement mag. De stad wil hiermee haar protest tegen een pas aangenomen, omstreden wet laten zien. Recent is in Hongarije namelijk een wet aangenomen die verbiedt om homoseksualiteit en het veranderen van geslacht te ‘promoten’ onder jongeren tot 18 jaar.

Aanslag op vrijheid van meningsuiting

Volgens de regering van premier Viktor Orbán is de nieuwe wet een manier om op te komen voor het welzijn van kinderen. Als je kijkt naar wat er in de toelichting van de nieuwe wet staat, valt op dat homoseksualiteit en transseksualiteit qua ‘ernst’ zelfs vergeleken worden met pedofilie en seksuele misdrijven. Al met al zorgt de nieuwe wet ervoor dat een open gesprek of überhaupt een gesprek over de rechten van LHBTI’s onmogelijk is.

Veel critici zijn het dan ook niet eens met de nieuwe wet. Zij zien het juist als een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. De gemeenteraad van de stad München lijkt zich nu indirect aan te sluiten bij deze critici.

«Wij staan voor diversiteit, tolerantie en echte gelijkheid in sport en in de gehele maatschappij», staat in de motie die door de gemeenteraad werd ingediend. De Allianz Arena kan aan de buitenkant in verschillende kleuren worden verlicht. In het verleden heeft het stadion ook al vaker de regenboogkleuren aangenomen. In feite zou het statement dus zeker te realiseren zijn.