Eddie Redmayne schittert in 'Fantastic Beasts', de spin-off van Harry Potter

Wen er maar aan: de nieuwe Harry Potter heet Newt Scamander. Een verstrooide professor – pardon: magie-zoöloog – die per ongeluk een horde sprookjesachtige beesten in New York loslaat. Zo slordig als Scamander met zijn dieren omspringt, zo meticuleus is acteur Eddie Redmayne. Hij zal Scamander vertolken in maar liefst vijf films van de hand van J.K. Rowling, te beginnen bij ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them'. Redmayne won al een Oscar voor zijn rol als de verlamde Stephen Hawking, maar met deze franchise wordt hij pas echt een superster.
door
Jelle
Leestijd 5 min.

Klaar om de opvolger van Harry Potter te worden, Eddie?

Eddie Redmayne:(lacht) "Ik probeer Newt niet te veel met Harry Potter te vergelijken, hij heeft een totaal ander karakter. Ja, hij is net als Harry een outsider, maar het verschil is dat hij eigenlijk niets heroïsch heeft. Alleen een grote passie voor zijn dieren."

Maar wat ik bedoelde: ‘Fantastic Beasts' is de eerste film in een reeks van vijf. Je zal dus nog jaren vasthangen aan dit personage – net zoals Daniel Radcliffe vergroeide met Harry Potter.

"We zullen zien of die vijf films er ook echt komen he! Stel dat de mensen ‘Fantastic Beasts' maar niets vinden? Dan mogen we die vier sequels op onze buik schrijven. Deze film kan trouwens ook gewoon op zichzelf staan, het is geen pilootaflevering voor iets dat nog moet komen. En bovendien is hij toegankelijk voor mensen die nog nooit van Harry Potter gehoord hebben. Dat vind ik heel fijn. J.K. Rowling is een van de grote auteurs van de 20e en 21e eeuw, het is een privilege om met haar te mogen samenwerken."

Was je sowieso al een grote ‘Harry Potter'-fan?

"Meer zelfs: als kind was ik geobsedeerd door magie. Ik nam dat héél serieus. (lacht) Ik schuimde obscure winkeltjes af op zoek naar nieuwe trucs, vooral met mijn oma, in Schotland. Dus toen ik gecast werd als Newt Scamander, was zij – ze is intussen 95! – in de wolken. ‘Ik heb altijd geweten dat jij ooit tovenaar zou worden', zei ze." (lacht)

Klopt het dat je ooit auditie hebt gedaan voor de ‘Harry Potter'-films?

(lichtjes gegeneerd) "Ja. Een ramp was het. (lacht) Ik studeerde nog en was eigenlijk niet serieus met acteren bezig. Ik deed auditie voor de rol van Tom Riddle. Maar na anderhalve zin mocht ik alweer beschikken. Zo slecht stond ik daar te acteren. Toen dacht ik: oké, de kans dat ik ooit in een J.K. Rowling-film zal spelen is nu wel nihil. Maar gelukkig heb ik later wél leren acteren, en heb ik een tweede kans gekregen. Toen ik eindelijk dat toverstokje mocht vastnemen tijdens een repetitie... dat voelde fantastisch. Op dat moment zat ik stiekem al mijn hele leven te wachten."

Volgens regisseur David Yates ben jij een ongelooflijke perfectionist, die geobsedeerd is door details. Dat bleek ook uit je extreem precieze voorbereiding op ‘The Theory of Everything'. Hoe heb je het deze keer aangepakt?

"De voorbereiding is de fase waar ik het meest van geniet. Ook al is 99 procent van wat je daarin leert volstrekt nutteloos. (lacht) Maar ik vind het als mens wel bijzonder interessant, en dat ene procent dat je dan toch voor de film kan gebruiken, maakt alles veel realistischer. In de aanloop naar deze film wilde ik vooral focussen op het contact met de Fabeldieren. Daarom ben ik verschillende natuurparken gaan bezoeken. De mensen die ik daar ontmoette, hebben me veel geleerd over hoe je met dieren omgaat. Wist je bijvoorbeeld dat je een neushoorn kan ontspannen door minuten lang over zijn achterpoot te wrijven? Daar ligt een soort erogene zone. (lacht) Ik weet het, totaal overbodige kennis! Maar wel leuk om weten."

Wat heb jij gemeen met Newt Scamander?

"Weinig, eigenlijk! Maar ik vond het net heerlijk om iemand te spelen die zo anders was dan ik. Newt maakt zich bijvoorbeeld niet snel druk, terwijl ik een ongelooflijke tobber ben. Nog iets dat ik van mijn oma heb geërfd. (lacht) Newt zegt op een bepaald moment: ‘Als je je zorgen maakt, zie je eigenlijk twee keer af'. Dat is een van mijn favoriete zinnen in de film. Newt is in zekere zin mijn therapeut geworden."

Foto R.V.

Maak je je ook veel zorgen om politiek? Wat ging er bijvoorbeeld vorige week door je heen toen Donald Trump verkozen werd tot president van de VS?

"Ik was gechoqueerd... Ik vind het trouwens buitengewoon hoe deze film het huidige politieke klimaat weet te vatten. Het verhaal gaat voor een stuk over repressie en segregatie, de angst voor de ander en voor het onbekende. Heel actueel, op dit moment. Daarnaast denk ik ook dat ‘Fantastic Beasts' over onze relatie met de natuur gaat, en over hoe we dieren behandelen. Dat is een van de grote talenten van J.K. Rowling: ze kan op een hele lichte manier toch prangende thema's aanraken."

Na de opnames van ‘Fantastic Beasts' heb je een paar maanden vakantie genomen. Was dat om bij je pasgeboren dochtertje Iris te zijn?

"Ja. De afgelopen jaren zijn behoorlijk intens geweest. Zeker tijdens de opnames van deze film, want in het weekend ging ik ook nog eens ‘The Danish Girl' promoten. Toen dat allemaal achter de rug was, hadden we nog een paar maanden voordat Iris zou komen. We zijn gaan reizen. Ook na Iris' geboorte (op 15 juni, nvdr.) had ik nog vakantie. Het was fantastisch om zoveel tijd met haar te kunnen doorbrengen. Maar ook nu nog ben ik zoveel mogelijk met haar bezig: pampers verversen doe ik met plezier, en ze is ook met ons meegevlogen naar New York, voor de wereldpremière van ‘Fantastic Beasts'. Op de terugvlucht gisteren was het echt de Fantastic Beasts Crèche: we vlogen met de hele cast samen, en iedereen hield Iris om de beurt vast. Terwijl ik maar de hele tijd zat te vrezen dat ze de andere passagiers zou wakker houden." (lacht)

Lieven Trio

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight