Een ijsje als ontbijt maakt je alerter

Een ijsje als eerste maaltijd van de dag kan wonderen doen voor je hersenen, stelt een Japanse studie. Het zou je alerter maken en je mentale prestaties verbeteren.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Ouders, kijk even opzij, want hierna volgt het perfecte argument voor je kind om bij het ontbijt meteen een schep chocolade-ijs te eisen. Ze kunnen zich beroepen op een studie van de Kyorin universiteit uit Tokio. Daar vergeleken wetenschappers de hersenactiviteit van mensen die ‘s morgen meteen een kom ijs voorgeschoteld kregen en mensen die hun gewoon ontbijt aten.

Test met water toont toename aan

Uit de resultaten bleek dat de proefpersonen die hun dag begonnen met de zoete lekkernij een betere reactietijd hadden en beter in staat waren om informatie op te nemen. Extra tests toonden aan dat er bij die groep van mensen een toename was van alfa-golven met een hoge frequentie, meldt Excite News. Die worden gelinkt aan een betere alertheid en kunnen het gevoel van irritatie verminderen.

Om de resultaten te controleren, liet professor Yoshihiko Koga, de coördinator van het onderzoek, de testpersonen ook hun dag starten met een glas koud water. Ook daarna vertoonde de groep een verhoogde alertheid en mentale capaciteit, maar de toename was minder groot als bij het ijs.

Suiker

Het onderzoeksteam zal nu verder nagaan welk element van het dessert juist de hersenen zo stimuleert. Suiker zou er alvast voor niets tussen zitten. Hoewel het voor een korte energieboost zorgt, verandert het, volgens een studie die in 1994 in PubliMed gepubliceerd werd, niet voor een verandering van het gedrag van kinderen of hun intellectuele capaciteiten.