Een op de twee jongeren lijdt onder geweld

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bijna de helft van de kinderen en jongeren wereldwijd lijdt onder fysiek en psychisch geweld. De overheid onderschat vaak de omvang en de gevolgen ervan. Dat zeggen de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Unicef en de Wereldbank in een gemeenschappelijk rapport, dat dinsdag is verschenen. Volgens het rapport is een op de vier kinderen wereldwijd het slachtoffer van fysieke mishandelingen. Bijna een op de vijf meisjes wordt minstens eenmaal in haar leven seksueel misbruikt. Bovendien behoren moord en doodslag tot de vijf meest voorkomende doodsoorzaken bij jongeren. In totaal ondervindt nagenoeg de helft van de 2,2 miljard personen onder de achttien jaar geweld aan den lijve. Vooral in armere landen is de toestand alarmerend.

Veel regeringen en overheden onderschatten nog altijd de omvang en de gevolgen van geweld. De jaarlijkse kosten voor medische zorgen en sociale diensten lopen op tot in de miljarden euro's. De slachtoffers van erge misdaden - denk aan gedwongen prostitutie en kindsoldaten - zijn voor het leven getekend. Ze hebben een hoger risico op ziekte, grijpen eerder naar alcohol en drugs, lijden vaker onder depressies en plegen eerder zelfmoord dan mensen die zonder een dergelijke geweldervaring opgroeien.

De organisaties roepen op tot een sterkere bestrijding van geweld tegen kinderen. Ouders en voogden mogen geen geweld gebruiken om kinderen te bestraffen. Een wetsaanpassing in die zin kan op lange termijn maatschappelijke normen veranderen. Andere maatregelen die de organisaties voorstellen, zijn cursussen voor een geweldvrije opvoeding en financiële ondersteuning voor arme gezinnen, op voorwaarde dat de kinderen naar school gaan.

bron: Belga