Eén op vijf Belgen wil geen schoonkind met andere huidskleur

Voor één op de vijf Belgen stoort het dat hun zoon of dochter zou thuiskomen met een partner die een andere huidskleur heeft. De cijfers zijn in elke leeftijdscategorie gelijkaardig.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Je zoon of dochter brengt voor het eerst zijn of haar nieuw lief mee naar huis en het blijkt iemand met een andere huidskleur te zijn. Ongeveer 20% van de bevolking ziet dat liever niet gebeuren. Dat blijkt uit een onderzoek dat Unia, het vroegere Gelijkekansencentrum, deed bij meer dan 2.500 Belgen. "Het racisme als oordeel over iemands huidskleur blijft bestaan", oordeelt de organisatie.

Bij alle leeftijden

"Wie denkt dat jonge mensen minder gekant zijn tegen een partner met een andere kleur, heeft het fout", aldus Els Keytman, directeur van Unia. "En elke generatie denkt ongeveer hetzelfde." Zo zegt 17,5% van de 16- tot 25-jarigen het erg storend te vinden moest hun kind later kiezen voor een vriend of vriendin met een andere huidskleur. Bij de 56 tot 65-jarigen ziet maar liefst een kwart van de groep het niet ziet zitten dat de partner van hun kind een andere huidskleur heeft. In de leeftijdscategorie 36-45 jaar zei 22% er een probleem mee te hebben.

Unia vroeg ook aan mensen met een migratieachtergrond of ze een partner met een andere huidskleur zouden accepteren. Bijna 12% van de deelnemers met migratieachtergrond had het moeilijk met de keuze van hun kind voor een partner met een andere huidskleur, tegenover 18% van de respondenten zonder een buitenlandse origine.

Sensibilisering

De organisatie lanceert via Facebook een sensibiliseringsactie. In een filmpje zijn drie jonge mensen met een migratieachtergrond te zien. "Zij bevestigen zelf met verve alle vooroordelen die over hen leven. Met dit filmpje willen we de aandacht trekken van jonge mensen. Ook zij hebben vooroordelen en moeten weten dat die de inclusieve samenleving van binnenuit aantasten. Want een vooroordeel is, vaak onbewust, een eerste stap naar discriminatie", aldus Keytsman.

Foto Pixabay