Een slaaptekort van 16 minuten volstaat voor een slechte werkdag

We zijn allen bekend met de negatieve gevolgen van slaaptekort. Blijf je wakker tot drie uur 's nachts om je serie af te kijken, dan ben je de volgende dag doodop en minder productief. Maar een klein beetje minder slaap kan geen kwaad, toch? Een nieuwe studie toont aan dat zelfs zestien minuten een verschil maken.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Zestien minuten, het lijkt weinig, maar de impact ervan valt niet te onderschatten. Wetenschappers aan de University of South Florida kwamen tot die conclusie na het onderzoeken van 130 kerngezonde werknemers. Ze keken daarbij naar het slaappatroon van de proefpersonen en naar hun werkprestaties.

Zestien minuten

De resultaten waren opmerkelijk. Wanneer de onderzochte personen zestien minuten minder sliepen dan gewoonlijk, hadden ze daar op het werk last van. Ze hadden moeite om zich te focussen, konden minder goed informatie verwerken en kregen last van stress. Bovendien was hun beoordelingsvermogen slechter en waren ze makkelijk afgeleid. Ook tijdens het weekend werd het slaappatroon van de proefpersonen geanalyseerd, maar de effecten van het slaaptekort waren op die dagen minder flagrant.

Werkomgeving

Soomi Lee, hoofdauteur van het onderzoek, geeft een woordje uitleg: "Het terugkerende verband tussen slaaptekort en werkprestatie toont aan dat de slaap van werknemers beïnvloed wordt door dagelijkse stress en zelf ook stressvolle situaties veroorzaakt. Deze studie laat zien dat werkgevers meer nadruk moeten leggen op het belang van slaap bij hun werknemers. Wie goed slapt, zal beter presteren omdat hij meer gefocust is, minder fouten maakt en minder conflicten veroorzaakt." Het onderzoek bevestigt zo een eerdere studie van de Universiteit van Rotterdam, die het effect van slaaptekort op "ongewenst gedrag op de werkvloer" aantoonde.

Werkgevers kunnen uiteraard niet waken over het slaappatroon van elke individuele werknemer. Maar stress op het werk kan ook aan de basis liggen van een slechte nachtrust. Bedrijven kunnen dus inzetten op een aangename werkomgeving en moeten proberen om dagelijkse stress te beperken.

News

meer News

Spotlight

Delen van broncode Twitter gelekt op internet

Delen van de broncode van microblogiste Twitter hebben online gestaan na een groot datalek. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten. De gevoelige data werden gepubliceerd op het platform GitHub. Twitter heeft nu aan de Californische rechtbank gevraagd GitHub op te dragen bekend te maken wie de persoon is die de code deelde en wie de code gedownload heeft.

meer Spotlight