Een vijfde van de jonge vrouwen komt oververmoeid thuis van het werk

Kom je 's avonds doodmoe van je werk thuis? Dan ben je niet alleen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 18 procent van de jonge vrouwen in Nederland psychisch vermoeid is na een werkdag.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Het gaat concreet over vrouwen van tussen de 25 en de 35 jaar oud. Zij hebben vaak last van emotionele uitputting in vergelijking met zowel vrouwen als mannen uit een andere leeftijdscategorie. De verklaring hiervoor moet niet ver gezocht worden. Vrouwen in deze leeftijdscategorie werken niet alleen langer, maar kunnen thuis ook minder vaak terugvallen op een partner.

Minder knopen doorhakken

Daarnaast hebben vrouwen over het algemeen vaker last van werkgerelateerde vermoeidheidsklachten dan mannen. Dit heeft te maken met de manier waarop vrouwen hun werk opnemen. Zo moeten ze vaak heel veel, heel hard of heel snel werken en nemen ze minder vaak dan mannen zelfstandige beslissingen over hoe het werk moet worden uitgevoerd.

Verder heeft ook de sectoren waarin vrouwen het sterkst vertegenwoordigd zijn een impact. Zo werken ze vaker in het onderwijs en de gezondheidszorg: sectoren waarin werknemers onder hoge druk staan en minder mogelijkheden hebben om zelfstandig beslissingen te maken.