Eerbetoon aan slachtoffers van terreur in Franse tentenkampen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Franse tentenkampen van Groot-Sinten nabij Duinkerke en Calais zullen de bewoners hun steun betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Dat bevestigt vrijwilliger Lieven Catrysse vanmiddag aan Belga. Ook in enkele Noord-Franse steden vinden er straks samenkomsten plaats. In Duinkerke vindt er een stil moment plaats waarbij de inwoners hun steun betuigen aan de slachtoffers van de aanslag op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek. "Ook hier heerst verslagenheid. Gisteren is hier ook enorm geëmotioneerd op gereageerd", aldus Catrysse.

Volgens een Britse hulporganisatie zullen 600 vluchtelingen en vrijwilligers een groot hart vormen als een teken van solidariteit. "Iedereen is hier zo bezorgd. Dit zijn de mensen waarvoor de vluchtelingen weggegaan zijn uit hun land, en nu is het gevaar hen tot hier gevolgd", aldus een Britse vrijwiligster.

Ook in Calais wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen. "De kampoudsten hebben deze middag samengezeten en gebeden voor de slachtoffers en hun familie. Er is ook vijf minuten stilte geweest. Ook hier wordt nog een eerbetoon op poten gezet. Dat zou plaatsvinden om 17 uur aan de Belgische keuken."

Niet alleen in de Franse tentenkampen wordt het medeleven geuit. Woensdagavond vinden ook net over de grens, in Roubaix en Rijsel, enkele stiltemomenten plaats, berichten de Noord-Franse media. Om 18.30 uur is er een samenkomst in Roubaix voor het stadhuis. Burgemeester Guillaume Delbar zou er kort het woord nemen. Daarna volgt een minuut stilte, gevolgd door het Belgische en Franse volkslied.

Om 19.00 u staat er ook bijeenkomst gepland op de Place de la République in Rijsel, de stad van Martine Aubry. "België moet de friet beschermen, en als goede buren, willen we hen ondersteunen. Neem je vrienden mee, je frieten en je levenslust", klinkt op het sociale media.

bron: Belga