Einde van verstrengde maatregelen in Antwerpen: "Bedankt, iedereen"

Gouverneur Cathy Berx heeft de nachtklok in Antwerpen opgeheven. Voortaan gelden alleen nog de federale maatregelen, al blijft het dragen van een mondmasker op verschillende plaatsen verplicht.
door
koen.de.nef
Leestijd 2 min.

Een maand geleden werden de maatregelen in Antwerpen zwaar verstrengd door het hoge aantal coronabesmettingen. In eerste instantie werd een avondklok ingesteld tussen 23.30 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends. Later werd die vervangen door een nachtklok en mochten Antwerpenaren hun huis niet verlaten tussen 1.30 uur 's nachts en 5 uur 's morgens.

Mondmasker blijft belangrijk

Momenteel is de R-waarde in Antwerpen gezakt tot 0,83. Daarom worden de verstrengde maatregelen opgeheven. Vanaf middernacht wordt de nachtklok volledig afgeschaft en gelden in de provincie Antwerpen enkel nog de federale maatregelen. Wel heb je buitenshuis wel best een mondmasker op zak omdat het dragen ervan verplicht blijft op drukke plaatsen.

Begrip voor frustratie bij bevolking

Berx geeft toe dat de verstrengde maatregelen zwaar, maar noodzakelijk waren. “De politieverordening op 29 juli, 5 augustus en 12 augustus waren draconisch en heel ingrijpend. Ze lokten veel woede en frustratie, zelfs haat uit. Bij fitnesszaken, horecazaken, de brede sector van cultuur en evenementen, en bij jongeren. Het is menselijk dat die wrok, woede en frustratie werd geuit”, lezen we in De Standaard.

Weinig boetes

Ze bedankt iedereen voor de enorme inspanningen van de afgelopen weken. “Wat mij tevreden stemt, is hoe sterk de maatregelen zijn nageleefd. Het aantal inbreuken bleef erg beperkt. 879 pv's zijn opgesteld voor het niet bij hebben of niet correct dragen van het neusmondmasker. 82 pv's voor het niet naleven van het samenscholingsverbod. 113 pv 's voor het schenden van de avond- en nachtklok. Alle inspanningen hebben het verschil gemaakt. Ik ben daar iedereen dankbaar voor. Ik hoop van harte dat we nooit nog zo'n maand moeten beleven”, besluit ze.