Eindelijk bewezen: een 'standaardvagina' bestaat niet

Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn: een 'normale' vagina bestaat niet. Dat blijkt uit een recent Zwitsers onderzoek. Daarin werden meer dan 600 vulva's onderzocht en de conclusie was duidelijk: vagina's bestaan in alle vormen en groottes.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Iedereen is uniek, dat wisten we al langer. Maar de kans is groot dat zelfs iedere vagina uniek is. Onderzoekers van de het universitair ziekenhuis in het Zwitserse Luzern hebben namelijk 650 vulva's van vrouwen tussen 15 en 84 jaar opgemeten en vonden geen vaak terugkerende vorm of afmeting terug. Het was voor hen onmogelijk om een standaard- of gemiddelde vagina op te stellen.

De wetenschappers namen de maat op van de schaamlippen, vaginale opening, clitoris en het perineum. De binnenste schaamlippen hadden een gemiddelde lengte van 48 millimeter lang, maar de resultaten varieerden tussen de 5 en  100 millimeter. Bij de buitenste schaamlippen zat het gemiddelde op 80 millimeter, maar de metingen schommelden tussen 12 en 180 millimeter. De kleinste gemeten clitoris was 0,5 millimeter groot, de grootste 34 millimeter.

Plastische chirurgen trekken aan alarmbel

Het resultaat van het onderzoek is opvallend, zeker nu plastische chirurgen recent de alarmbel luidden over de toenemende vraag naar schaamlipcorrecties, meldde Het Nieuwsblad onlangs. De experts vrezen dat de vrouwen zich gedwongen voelen door de druk om een 'perfecte' vagina te hebben. In 2016 steeg het aantal schaamlipcorrecties wereldwijd met de helft ten opzichte van het jaar daarvoor.