EK skeeleren - Vier Belgische medailles op voorlaatste dag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de voorlaatste dag van de Europese kampioenschappen skeeleren hebben de Belgen vrijdag in het Portugese Lagos vier medailles behaald. Goud was er voor de drie vrouwen van de aflossingsploeg. Twee keer was de kleur van het metaal zilver: voor Mathias Vosté en Sandrine Tas. De juniorenploeg won op de aflossing brons. Dat brengt het aantal Belgische medailles op achttien: zes keer goud, negen zilver en drie brons. Het aantal titels, dat vorig jaar in Nederland werd behaald, is al geëvenaard. Op de slotdag van het toernooi verplaatsen de skaters zich voor de marathon van het havenstadje Lagos naar het internationale autocircuit van de Algarve.

Voor Sandrine Tas was na de aflossingskoers over 5.000 meter de wraak zoet. Beide armen gingen de lucht in toen ze voor Francesca Lollobrigida vrijdagavond de streep passeerde. Met Stien Vanhoutte en Anke Vos was het wel gelukt een Italiaans toptrio te verslaan. Tas had het op de puntenkoers over tien kilometer net als in alle eerdere confrontaties tegen Lollobrigida afgelegd. Door het goud op de puntenkoers kwam de Italiaanse op vijf continentale titels.

Vosté moest in de finale van de race over een ronde alleen buigen voor de Spanjaard Ioseba Fernandez. Net als in al zijn voorgaande races noteerde de 23-jarige Bruggeling een tijd onder de veertig seconden. Vosté was de enige Belg die zich voor de finale van de race over één ronde (420 meter) plaatste. Voorzichtig manoeuvreerde hij over het als een krakeling gevormde wegparkoers, waarvan een voor skaters ongebruikelijke bocht naar rechts het voornaamste struikelblok was. Acht bochten telde het rondje, alleen heel behendige skaters kwamen op het circuit goed uit de voeten. Vanhoutte, Vos en junior Vanhove kwamen er in ieder geval niet uit en moesten bij de finales toekijken.

Zonder Bart Swings hadden de Belgische mannen de finale van de aflossing bereikt. Karel Meulders, Tim Sibiet en Mathias Vosté wonnen zelfs hun reeks. In de eindstrijd eindigde het drietal als vijfde. Swings gaf forfait met het oog op de marathon van zaterdag.

Ten koste van Portugal hadden de Belgische junioren op de aflossing over 5.000 meter een plaatsje in de finale bemachtigd. Tibo Vanhove, Thomas Vosté en Indra Médard moesten in de finale voorrang verlenen aan Frankrijk en Nederland en profiteerden van de diskwalificatie van Italië.

.

bron: Belga