Emotionele begrafenis George Floyd: "Hij zal de wereld veranderen"

George Floyd, de man wiens brutale dood een wereldwijde protestgolf opwekte, is gisteren begraven. Op de emotionele plechtigheid waren ook enkele beroemdheden aanwezig. Democratisch presidentskandidaat Joe Biden deed een virtueel woordje via een videoboodschap.
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

De begrafenis van George Floyd, de zwarte man die op 25 mei minutenlang de knie van politieagent Derek Chauvin tegen zijn nek kreeg geduwd en daardoor stierf, heeft gisterenavond plaatsgevonden in Houston, Texas. In de kerk waren maar 500 mensen toegelaten, maar de plechtigheid werd wereldwijd live gestreamd. Buiten de kerkdeuren stond een menigte in t-shirts bedrukt met teksten als "I can't breathe" en "Black Lives Matter". Naast bokser Floyd Mayweather, die de kosten van de begrafenis volledig voor zijn rekening nam, was ook acteur Jamie Foxx aanwezig in de kerk.

Sneer naar Trump, voor Biden tijd voor gerechtigheid

Het werd een emotionele dienst, waarin verschillende familieleden en kennissen hun onmacht en verdriet uitten over de tragische dood van George. Floyds nicht Brooke Williams richtte zich eerst expliciet tot schuldige politieagent Derek Chauvin, om daarna impliciet te verwijzen naar president Donald Trump. "Iemand zei ooit ‘Make America Great Again', maar wanneer is Amerika ooit groots geweest?" Daarmee doelde ze op de jarenlange structurele discriminatie van zwarten in de VS, dat nu ook oorzaak geeft aan massale protesten.

"No more hate crimes, please"

George Floyd's niece Brooke Williams pays tribute to her uncle at his funeral in Houston and says "as long as I'm breathing, justice will be served"https://t.co/VztC8pPYPK pic.twitter.com/pcodQbkcgW

— BBC News (World) (@BBCWorld) June 9, 2020

Terwijl president Trump zich op Twitter in stilzwijgen hulde, was Democratisch presidentskandidaat Joe Biden wel virtueel aanwezig door middel van een videoboodschap. Hij had de dag voordien de familie van Floyd ontmoet en richtte zich in de video nu rechtstreeks tot Floyds zesjarige dochter: "geen enkel kind zou de vraag moeten stellen die te veel zwarte kinderen al generaties lang moeten stellen: Waarom? Waarom is papa weg?" "Te veel zwarte Amerikanen worden elke dag wakker in de wetenschap dat ze hun leven kunnen verliezen door simpelweg hun leven te leiden", ging hij verder. "We kunnen ons niet afwenden. We mogen niet denken dat we opnieuw kunnen wegkijken van het racisme dat onze ziel prikt, van dit systemische misbruik dat het Amerikaanse leven nog altijd teistert. Voor alles is er een seizoen en een tijd. Nu is de tijd voor gerechtigheid gekomen."

"Geen tragedie, maar een misdaad"

Die oproep tot gerechtigheid werd eerder door verschillende andere sprekers geuit. Priester William Lawson had het over een "wereldwijde beweging die de wereld gaat veranderen", terwijl de activistische dominee en tevens voormalig Democratisch presidentskandidaat Al Sharpton in zijn lofrede sprak van een "misdaad, geen tragedie". "Levens zoals die van George zullen niet meetellen tot iemand de prijs moet betalen voor het nemen van een leven", zei hij.

AFP / A. Godofredo

Burgemeester van de stad Houston Sylvester Turner bedankte de familie van Floyd voor hun zoektocht naar gerechtigheid en oproep tot vreedzaam protest. Turner wil in zijn stad politiehervormingen doorvoeren waarbij onder andere nekklemmen en wurggrepen verboden zouden worden. Ook kondigde hij aan dat 9 juni zal worden uitgeroepen tot "George Floyd Day".

De gouden kist van George Floyd werd na de plechtigheid in een doorzichtige koets naar de begraafplaats vervoerd. Daar zal hij naast zijn moeder begraven worden.

AFP / A. Caballero-Reynolds