Enorme smaragd gevonden in Zambia

In Zambia is een zeldzame smaragd van maar liefst 1,1 kilo gevonden. Mijnwerkers ontdekten de groene edelsteen van 5.655 karaat in de Kagem-mijn in de provincie Copperbelt. Dat heeft het bedrijf Gemfields, dat zijn hoofdvestiging in Londen heeft, bekendgemaakt.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

De steen werd meteen tot 'Leeuwen-smaragd' omgedoopt. Ongeslepen smaragden krijgen maar zelden een naam. Dat gebeurt alleen als ze zeer bijzonder zijn, wat hier dus het geval is.

Het enorme kristal zal in november in Singapore worden geveild. Gemfields wilde geen prijsindicatie geven. De waarde van smaragd is namelijk veel moeilijker in te schatten dan van diamant.

Prijs per karaat

Toch even ter vergelijking: in juni vorig jaar heeft een  Amerikaanse juwelier op een veiling van Christie's de ‘Rockefeller Emerald' gekocht. Hij betaalde een recordbedrag per karaat: namelijk 305.516 dollar per karaat. De Rockefeller Emerald werd zo meteen de duurste smaragd ooit, met een waarde van 5,5 miljoen dollar. Het vorige record lag op 280.000 dollar per karaat. Als de prijs voor deze smaragd daar ergens tussen zou liggen, komt dat neer op meer dan anderhalf miljard euro. De prijs zal waarschijnlijk wel een stuk lager liggen aangezien hij nog geslepen moet worden.

(c) Gemfields

Vrijgevige exploiteurs

Gemfield heeft bekendgemaakt dat 10 procent van de opbrengst van de smaragd gaat naar twee Zambiaanse dierenbeschermingsorganisaties, waarmee de exploitant van de mijn samenwerkt.

Volgens Gemfields zijn er wereldwijd 24 vergelijkbare smaragden bekend, de meesten met een gewicht van minder dan 1.000 karaat. Daar gaat de Leeuwen-smaragd losjes overheen.

De Kagem-mijn is de grootste smaragdenmijn van de wereld, volgens Gemfield. Ongeveer 25 procent van alle smaragden wereldwijd komt uit deze mijn.

Smaragden zijn enorm zeldzaam, omdat ze alleen kunnen worden gevormd onder unieke geologische omstandigheden.

News

meer News