Erdogan sommeert Syrisch bewind zich terug te trekken in noordwesten

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft het bewind van Bashar al-Assad aangemaand de Syrische troepen weg te trekken van de observatieposten die Ankara in het noordwesten van Syrië opgetrokken heeft. Hij dreigde ermee geweld te gebruiken als dit niet zou gebeuren. "Twee van onze twaalf observatieposten bevinden zich achter de linies van het bewind. We hopen dat het bewind zich voor eind februari terugtrekt tot voorbij onze observatieposten. Als het bewind zich niet terugtrekt, zal Turkije zich daar noodgedwongen mee moeten bezighouden", verklaarde Erdogan in een toespraak in Ankara.

Het Turkse staatshoofd maakte deze boodschap in een telefonisch onderhoud met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over. Rusland geeft militaire ondersteuning aan het Syrische bewind.

De verklaringen komen na ongezien geweld tussen het Turkse leger en troepen van het Syrische bewind in de provincie Idlib, in het noordwesten van Syrië, waarbij meer dan twintig doden vielen. Zondagnacht vielen acht doden aan Turkse zijde door artillerievuur van het Syrische bewind. Ankara antwoordde met een bombardement op Syrische stellingen, waarbij minstens dertien mensen werden gedood.

bron: Belga