EU brengt gratis wifi naar dorpen

Dorpen en steden in de hele Europese Unie kunnen zich registreren voor een gratis wifihotspot, gefinancierd door de Europese Unie. Bedoeling is dat ook Europeanen uit kleine dorpjes waar 4G geen evidentie is, toegang hebben tot het internet.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Het ‘WiFi4EU'-initiatief is een van de stokpaardjes van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De Luxemburger legde het plan op tafel tijdens zijn State of the Union in september 2016. Dit najaar kreeg het de goedkeuring van het Europees Parlement.

6.000 wifihotspots

In totaal moet het project ervoor zorgen dat over de hele Europese Unie 6.000 wifihotspots worden geïnstalleerd, met «gratis en kwaliteitsvol internet» op openbare plaatsen als bibliotheken, parken of stations, kondigde eurocommissaris voor Digitale Agenda Mariya Gabriel aan. Het internet moet een snelheid hebben van minstens 30 Mbps en de Commissie zal de kwaliteit van nabij opvolgen.

In eerste instantie worden 1.000 gemeentes gekozen volgens het principe van ‘first come, first served'. Zij krijgen elk een voucher van 15.000 euro, waarmee ze zelf een installateur kunnen kiezen en betalen. Om te vermijden dat een paar lidstaten met alle cheques gaan lopen, zal elk deelnemend land dat minstens vijftien kandidaten heeft, ook vijftien vouchers krijgen. In de volgende twee jaar volgen nog eens vier oproepen waarin Europese gemeenten hun kans kunnen wagen en waarin telkens meer dan 1.000 cheques worden uitgedeeld.

Weggegooid belastinggeld

Gabriel spreekt van een «initiatief dat duizenden Europeanen gratis internettoegang zal geven en lokale gemeenschappen zal aansporen om connectiviteit naar hun inwoners te brengen», maar sceptici zijn minder enthousiast. Volgens hen gaat het om 120 miljoen euro weggegooid belastinggeld dat men beter in de uitrol van een 5G-netwerk zou investeren.

News

meer News

Spotlight

Ontdek waarom pizza zo verslavend is

Niemand eet ooit één stukje pizza. Wanneer je nog maar de krokante korst, zomerse kruiden en smeuïge mozzarella proeft, weet je dat je meer wilt. Dat is geen toeval: een studie van de University of Michigan, gepubliceerd in PloS One, verklaart waarom pizza o zo verslavend is.

meer Spotlight