EU voorziet met WiFi4EU gratis wifi voor alle lidstaten

Duizenden gemeenten in de Europese Unie krijgen gratis openbare wifihotspots. Voor het project WiFi4EU maken de Europese Commissie, de Raad van Europa en het Europees Parlement 120 miljoen euro vrij.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Europa wil met het project WiFi4EU in 6.000 tot 8.000 gemeenten in de Europese lidstaten publieke hotspots installeren op pleinen, in parken, bibliotheken, ziekenhuizen en andere openbare plaatsen. Het project past binnen de idee "om tegen 2020 in elk Europees dorp en in elke Europese stad gratis wifitoegang aan te bieden in de buurt van de belangrijkste centra van het openbaar leven", verklaart Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Goedkeuring van lidstaten

De financiële en technische details voor het project moeten tegen het einde van dit jaar duidelijk zijn, stelt de Raad. De drie Europese instellingen kwamen al wel tot een akkoord, maar dat moeten de verschillende lidstaten nog officieel goedkeuren. Dat zal in de komende weken gebeuren, zodat het project zoals gepland kan worden gelanceerd.

Vouchers

Waar het geld voor WiFi4EU juist vandaan zal komen, moet worden beslist tijdens de gesprekken rond de Europese meerjarenbegroting. Van zodra het systeem op poten is gezet, zullen lokale autoriteiten - de gemeenten - zich kandidaat kunnen stellen om financiële middelen te krijgen. Die steun zal bestaan uit vouchers, waarmee de autoriteiten de nodige apparatuur kunnen aankopen en installeren. De vouchers zullen bijna alle kosten dekken. De enige voorwaarde die Europa stelt, is dat de gemeenten de hotspots minstens drie jaar ter beschikking stellen.