Eupen redt zich na knotsgekke slotfase, Mechelen zakt op doelsaldo naar 1B

Eupen heeft zich vandaag op de slotspeeldag in de Jupiler Pro League nog behoed voor de degradatie. De Panda's wonnen met 4-0 van Moeskroen en wippen in extremis over KV Mechelen, dat zakt naar 1B. Malinwa won dan wel met 2-0 van Waasland-Beveren, maar moet op basis van het doelpuntensaldo de duimen leggen. Beide ploegen hebben 27 punten, maar Eupen (-17) heeft een beter doelpuntensaldo dan Mechelen (-18). Dennis van Wijk offerde op het middenveld een mannetje op en stelde met Hassane Bandé en Nicklas Pedersen twee Mechelse spitsen op. Bij Waasland-Beveren viel enkel een noodgedwongen wissel te noteren: Valtteri Moren verving de geschorste Caufriez.

Malinwa kon dit seizoen nog niet scoren op corners en brak voorlopig niet met die twijfelachtige traditie voor de rust. Dat deed de thuisploeg wel meteen na de rust. German Mera (48.) kopte de 1-0 staalhard via de onderkant van de lat over de lijn. Waasland-Beveren kwam niet in het stuk voor en incasseerde net voor het uur een tweede doelpunt. Na een slim ingestudeerd nummertje bracht Bandé (57.) Mechelen op een zucht van het behoud. Met nog een halfuur te spelen stond het in Eupen immers nog 0-0. Plots keerde het echter in de Oostkantons, waar de Panda's vier doelpunten in 16 minuten maakten. Malinwa gaf de moed niet op, maar invaller Nicolas Verdier liet twee open doelkansen onbenut. Doelman Davy Roef hield ook Fatos Beqiraj met een knappe parade van de 3-0. De invaller knalde in de blessuretijd nog staalhard tegen de lat, het bleef 2-0. Dertig jaar na de zege in Europcup II verdwijnen de Maneblussers naar de tweede afdeling.