Eurocommissaris Thyssen voert strijd tegen kankerverwekkende stoffen op de werkvloer op Eurocommissaris Thyssen voert strijd tegen kankerverwekkende stoffen op de werkvloer op

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Commissie heeft vijf kankerverwekkende chemicaliën toegevoegd aan de lijst met gevaarlijke stoffen op de werkvloer. Eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen heeft een voorstel gepresenteerd dat nieuwe grenswaarden invoert op die vijf kankerverwekkers. Naar schatting 22.000 arbeidsgerelateerde ziektes zouden daarmee vermeden kunnen worden. Kanker vormt het grootste gezondheidsrisico op de Europese werkvloer. Het is de oorzaak van meer dan de helft van de werkgerelateerde overlijdens in de EU. Europa heeft daarom al jaren een richtlijn met maatregelen om de blootstelling aan kankerverwekkende chemicaliën op de werkvloer te beperken of zelfs volledig weg te nemen. Eurocommissaris Thyssen liet eerder al 21 chemicaliën toevoegen aan de lijst met kankerverwekkende chemicaliën. De Belgische eurocommissaris wil er daar nu nog vijf bij. Het gaat onder meer om beryllium, arseenzuur en formaldehyde. Die zijn vooral terug te vinden in de plastiek- en glassector, bouw, elektronica en chemie.

De maatregel zou de arbeidsomstandigheden van meer dan 1 miljoen Europeanen moeten verbeteren, en meer dan 22.000 arbeidsgerelateerde ziektes vermijden, maakt Thyssen zich sterk. "Het is een nieuwe belangrijke stap in de strijd tegen werkgerelateerde kankers en andere gezondheidsproblemen op de werkvloer." De Europese Commissie heeft vijf kankerverwekkende chemicaliën toegevoegd aan de lijst met gevaarlijke stoffen op de werkvloer. Eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen heeft een voorstel gepresenteerd dat nieuwe grenswaarden invoert op die vijf kankerverwekkers. Naar schatting 22.000 arbeidsgerelateerde ziektes zouden daarmee vermeden kunnen worden. Kanker vormt het grootste gezondheidsrisico op de Europese werkvloer. Het is de oorzaak van meer dan de helft van de werkgerelateerde overlijdens in de EU. Europa heeft daarom al jaren een richtlijn met maatregelen om de blootstelling aan kankerverwekkende chemicaliën op de werkvloer te beperken of zelfs volledig weg te nemen. Eurocommissaris Thyssen liet eerder al 21 chemicaliën toevoegen aan de lijst met kankerverwekkende chemicaliën. De Belgische eurocommissaris wil er daar nu nog vijf bij. Het gaat onder meer om beryllium, arseenzuur en formaldehyde. Die zijn vooral terug te vinden in de plastiek- en glassector, bouw, elektronica en chemie.

De maatregel zou de arbeidsomstandigheden van meer dan 1 miljoen Europeanen moeten verbeteren, en meer dan 22.000 arbeidsgerelateerde ziektes vermijden, maakt Thyssen zich sterk. "Het is een nieuwe belangrijke stap in de strijd tegen werkgerelateerde kankers en andere gezondheidsproblemen op de werkvloer."

bron: Belga