Europeanen drinken zichzelf de dood in

Europeanen drinken gemiddeld tussen de een en vier glazen alcohol per dag. Als we dat niet minderen, lopen we meer kans op maag- en darmkanker.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Europeanen drinken jaarlijks gemiddeld 11,2 liter alcohol per jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarmee drinken we dan alle andere continenten. Het gemiddelde komt neer op net geen twee consumpties per dag.

"Duidelijk verband tussen de twee"

De meeste Europeanen verzetten een tot vier glazen per dag en zijn daarmee 'gematigde' drinkers. Het is wel al genoeg om een verhoogd risico te hebben op maag- en darmkanker. Dat stelt de United European Gastroenterology, een coalitie van experten, in een nieuw rapport.

"De meeste mensen weten niet dat alcohol een risiscofactor is voor deze soort kankers", zegt professor Helena Cortez-Pinto van het ziekenhuis Santa Maria in Lissabon. "Nochtans legt het onderzoek een duidelijk verband tussen de twee."

België onder het gemiddelde

De Europeanen met de grootste dorst zijn de Litouwers. Zij zitten aan een gemiddelde van 3,2 glazen per persoon per dag. Daarna volgt Polen, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. België staat buiten de top tien en ligt onder het Europees gemiddelde.

Amerikanen consumeren een vijfde minder alcohol dan ons. In Afrika daalt dat zelfs naar de helft. Ondertussen zegt 20% van de Europeanen ouder dan 15 jaar zeker een keer per week veel te drinken. Daarmee bedoelt men meer dan vier consumpties op één avond.