Europees Hof schrapt Rubiks Kubus als merk

door
Belga
Leestijd 2 min.

De bekende Rubiks Kubus kan in de Europese Unie niet worden erkend als merk, tenminste niet zonder rekening te houden met het interne draaivermogen van de puzzel. Dat heeft het Hof van Justitie in Luxemburg vandaag beslist. De Rubiks Kubus werd in de jaren tachtig razend populair. In zijn standaardvorm bestaat de 'Rubik's Cube' uit zes zijvlakken die elk zijn opgebouwd uit drie rijen met drie blokjes. Elk rij kan zowel horizontaal als verticaal draaien.

De intellectuele eigendomsrechten op de puzzel worden beheerd door de Britse vennootschap Seven Towns. Op haar verzoek schreef het Bureau voor intellectuele eigendom van de EU (EUIPO) de kubus in 1999 in als 'driedimensionale puzzel'. Die erkenning als Uniemerk wordt nu door het Hof geschrapt.

Het probleem is dat bij de inschrijving geen rekening werd gehouden met het draaivermogen van de Rubiks Kubus. Volgens het Hof zijn inderdaad de kubusvorm en de roosterstructuur op elk vlak de twee wezenlijke kenmerken van de puzzel, maar verhindert de Europese wetgeving dat bedrijven als gevolg van een merkrecht het monopolie worden toegekend op technische oplossingen of gebruikskenmerken van het waar in kwestie. In dit geval dus de mogelijkheid om de blokkenrijen te draaien.

Het verzet tegen de erkenning van de Rubiks Kubus komt van de Duitse speelgoedproducent Simba Toys. Die argumenteert dat de oplossing die uitgewerkt werd om te kunnen draaien als octrooi moest worden beschermd, niet als merk.

In zijn arrest wijst het Hof erop dat bij een eventuele nieuwe aanvraag tot erkenning wel degelijk rekening moet worden gehouden met de functionele elementen van de kubus die niet zichtbaar zijn, in dit geval dus het draaivermogen.

bron: Belga