Fabeldier uit ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them' bestaat echt

In de nieuwe ‘Harry Potter' spin-off ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them' van J. K. Rowling komen er heel wat magische fabeldieren voor. De ‘Niffler' of delfstoffer is één van hen.
door
Ruth
Leestijd 1 min.

Het hoofdpersonage in de film, Newt Scamander, komt het beestje tegen terwijl het diamanten steelt van een juwelier in New York.

Rowling zelf beschrijft de delfstoffer op de website Pottermore: "Pluizig en zwart met een lange snuit. Dit wroetend wezen heeft een voorliefde voor alles dat schittert. Delfstoffers worden vaak door kobolden gebruikt om diep in de aarde te wroeten op zoek naar schatten. Alhoewel de delfstoffer uiterst vriendelijk en aaibaar is, mag het nooit als huisdier gehouden worden omdat het anders het hele huis zal verwoesten."

De dieren die uit de pen van Rowling voortvloeien kunnen we jammer genoeg niet in het echt aantreffen. Maar de delfstoffer is een uitzondering. Het wroetend wezentje vertoont opvallende gelijkenissen met een bestaand beestje, de mierenegel.

Facebook / Taronga Zoo

Mierenegels zijn heel moeilijk te kweken, maar als bij wonder werden drie geboortes aangekondigd door de Taronga Zoo in Sydney rond de release van de film op 18 november. Het zijn de eerste geboortes in bijna dertig jaar. Mierenegels leven net als de delfstoffers onder de grond. Of ze een even grote voorliefde hebben voor blinkende dingen, is minder duidelijk.