Facebook naar de rechtbank voor censuur van L'Origine du Monde

door
Roald
Leestijd 1 min.

Facebook werd aangeklaagd door een Franse gebruiker die woest was over censuur op een van zijn posts. Hij postte een afbeelding van L'Origine du Monde, een beroemd schilderij van Gustave Courbet waarop een naakte vrouw te zien is. Facebook censureerde blind de afbeelding aan de vooravond van zijn verjaardag.

Omdat er geen antwoord kwam, heeft zijn advocaat, Stéphane Cottineau, het miljardenbedrijf voor de rechtbank gedaagd. Maar de raadsman van de Amerikaanse technologiereus, Lyannaz Caroline, verklaarde tijdens de hoorzitting in Parijs dat de Franse rechtbank niet bevoegd is.

Door te registreren op het sociaal platform was de gebruiker immers akkoord gegaan met de voorwaarden van de website. In die voorwaarden staat dat indien er een geval van betwisting is, alleen de rechtbank in Californië bevoegd is. Lyannaz weerlegde ook het idee dat het sociale netwerk de Franse consumptiewet moet volgen, omdat de dienst gratis is en de gebruiker zelf het initiatief neemt om een account te openen.

"Als we uw logica volgen, zal geen van de 22 Facebook-gebruikers in Frankrijk ooit naar de Franse rechter kunnen voor een rechtszaak omtrent Facebook. Dat is misbruik maken van een clausule," verdedigde Cottineau zich.

De rechtelijke beslissing wordt op 5 maart genomen.

Op de Facebook-pagina van de gebruiker stond een foto van het schilderij met een link naar een documentaire over de geschiedenis van het werk, uitgezonden door Arte.