Facebook-pagina van Frans stadje verwijderd door "beledigende" dorpsnaam

Op Facebook let je maar beter op wat je schrijft, dat heeft een Frans stadje aan der lijve mogen ondervinden. De inwoners van ‘Bitche' moesten een maand lang wachten tot hun officiële Facebook-pagina weer werd vrijgegeven door de sociale netwerksite.
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

Het stadsbestuur van het Noord-Franse Bitche, bekend om zijn citadel, ontving bijna een maand geleden (op 19 maart) een berichtje van Facebook: de officiële pagina van hun geliefde stadje was in strijd met de gemeenschapsrichtlijnen. Volgens Facebook moeten paginanamen “accuraat” zijn en mogen ze geen “beledigende” taal bevatten. Pas afgelopen dinsdag gaf de sociale netwerksite toe dat ze de pagina foutief verwijderd hadden.

Burgemeester Benoît Kieffer reageert misnoegd dat Facebook treuzelde om de pagina weer vrij te geven. “Ik dacht eerst dat het om een technisch probleem ging. Maar omdat het zo lang duurde, kan je het toch als censuur beschouwen”, zegt hij aan CNN. Intussen had het stadje van iets meer dan 5.000 inwoners al een nieuwe Facebook-pagina aangemaakt - dit keer zonder risico's. ‘Mairie 57230' verwees naar de postcode.

Kieffer heeft Facebook-baas Mark Zuckerberg uitgenodigd om zelf op bezoek te komen in zijn mooie stadje en kennis te maken met de Bitchois en Bitchoises.

Een gewaarschuwde buur...

Gealarmeerd door het voorval ondernam ook het nabijgelegen Rohrbach-lès-Bitche al preventieve actie. Om een maandenlange Facebook-blokkade te vermijden, veranderde de gemeente hun paginanaam van ‘Rohrbach-lès-Bitche' in het simpele ‘Rohrbach'. “Dit is duidelijk een tijdelijke maatregel”, zegt burgemeester Vincent Seitlinger aan Radio Mélodie, “tot dit misverstand met Facebook opgelost kan worden.”