FIFA 18: nog altijd hoger en sterker?

Hoe maak je de beste voetbalgame nog beter? De ontwikkelaars van EA Sports liggen er intussen al tien jaar wakker van. Is FIFA 18 weer vernieuwend of is de inspiratie nu echt wel op? Het antwoord in deze test.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Bij wijze van vernieuwing introduceerde FIFA 16 vrouwenvoetbal. Vorig jaar pakte FIFA 17 voor het eerst uit met een story mode, The Journey. Wordt het dit jaar meer dan gewoon een update van de manschappen? Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn geen grote nieuwigheden in FIFA 18. Kleine verbeteringen, dat wel. Te beginnen met het tweede seizoen van The Journey, met nieuwe avonturen voor Alex Hunter. Deze story mode – een primeur voor een voetbalgame – is nog beter dan die van FIFA 17. Er staan de jonge belofte dit seizoen heel wat verrassingen te wachten.

Ook de sfeer in de stadions is erop vooruitgegaan. De animatie en reacties van de supporters zijn weer wat geslaagder en geloofwaardiger. Maar wat uiteindelijk telt voor de fans, is het spelgevoel. EA Sports heeft de gameplay onder handen genomen en het is even wennen. Maar na onze eerste match, de derby tussen Real Madrid en Atlético (die eindigt op 6-5), wordt het al snel duidelijker.

Iets te veel spektakel

In tegenstelling tot PES 2018, dat de voorkeur geeft aan opbouwen en aan een traag, rustig spelverloop, lijkt FIFA 18 meer op een pingpongwedstrijd met razendsnelle aanvals- en verdedigingsfases. Verdedigen is trouwens aartsmoeilijk en veel online matchen eindigen dan ook met heuse tennisscores. Het is een beetje jammer dat een schot van buiten de rechthoek zo makkelijk binnengaat. FIFA 18 is champagnevoetbal zonder bubbels. Er ontbreekt een vleugje realisme om het helemaal af te maken.

Niet dat FIFA 18 slecht is. Verre van. Met zijn tientallen kampioenschappen, honderden teams, duizenden gemodelleerde spelers en story mode is dit een uitstekende voetbalgame. Alleen, met vrienden of online beleef je te gekke wedstrijden. Maar met de sterke comeback van PES moeten de ontwikkelaars wel oppassen dat ze niet op hun lauweren gaan rusten. Afwachten of het gebrek aan inspiratie bevestigd wordt in FIFA 19…