Filipijns eiland ligt letterlijk in het oog van de storm

Het zuidoosten van Azië wordt momenteel geteisterd door supertyfoon Meranti. Vooral Taiwan en China moeten de borst natmaken voor de sterkste storm van het jaar. Voordat deze landen getroffen werden, lag een Indonesisch eiland letterlijk in het oog van de storm.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Met rukwinden tot 216 kilometer per uur is Meranti de sterkste tropische cycloon van dit jaar. Meer dan 180.000 gezinnen op Taiwan zitten zonder stroom en het eiland kampt met onophoudelijke regen en overstromingen. Bomen, verkeersborden en elektriciteitspalen werden verwoest. In Pingtung is zelfs een vrachtwagen omver geblazen.

AFP PHOTO / SAM YEH

Hoewel de storm richting China aan het afzwakken is, vrezen autoriteiten op het vasteland voor de ergste storm sinds 1969. Er zijn dan ook tal van preventieve maatregelen van kracht. Zo zijn heel wat treinen afgelast, werden vissersboten verplicht om terug aan wal te komen en sommige gemeenten werden zelfs geëvacueerd.

Voordat Meranti richting Taiwan en China trok, passeerde de tyfoon nog over de Filipijnen. Een opmerkelijk beeld van die passage is het eiland Itbayat, dat letterlijk in het oog van de storm lag. Het leverde naast heel wat zorgen voor de 3.000 inwoners, ook een bijzonder imponerend satellietbeeld op. Milieuactivist Bill McKibben noemt het zelfs een van de engste foto's die hij ooit zag.

In eye of supertyphoon Merati? That's Filipino island of Itbayat, w/3k residents. As scary a pic as I've ever seen pic.twitter.com/dXk65kdbZb

— Bill McKibben (@billmckibben) 13 september 2016

Het oog van de storm is waar de winden het hevigst zijn. De gevolgen voor de 3.000 inwoners van Itbayat zijn nog niet gekend. Een Filipijnse weerman getuigde aan The Guardian dat de lokale overheid momenteel al het mogelijke doet om contact op te nemen met de eilandbewoners, maar dat communicatie momenteel erg moeilijk is.

Meranti is de vierde storm in categorie 5 in 2016. Gemiddeld zijn er vier à vijf per jaar. Wetenschappers vrezen dat deze stormen krachtig en vernietigender aan het worden zijn door de opwarming van het klimaat.

Foto UW-Madison SSEC RealEarth