Finland wil af van het 'ongezonde' zomeruur

De Finse regering dringt er bij Europa op aan om het zomeruur naar de prullenbak te verwijzen. Het land wil ervoor zorgen dat het dagelijkse ritme van de inwoners overeenkomt met de timing van de zon. Dat moet onder andere het aantal hartaanvallen terugdringen.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Als het van de Finse minister van Transport Anne Berner afhangt, is het binnenkort gedaan met de zomertijd in Finland. Omdat het Scandinavische land hier niet alleen over kan beslissen, zal de regering aandringen bij de Europese Unie om hier werk van te maken. De oproep is het gevolg van een burgerinitiatief tegen de gewoonte.

De oproep valt, niet toevallig waarschijnlijk, samen met het debat in Finland over een nieuwe tijdszone voor het land. Sommige mensen pleiten voor een verhuis naar de tijd van West-Europa, die twee uur achterstaat op de tijdszone van Oost-Europa, die de landen rond de Noordpool nu gebruiken. Volgens een onderzoek van het nationale gezondheidsinstituut van Finland sluit het land zich best aan bij de tijd van Centraal-Europa.

Minder zon, beter hart

De afschaffing van het zomeruur zou de zomernachten in Finland inkorten. Op 1 juni zou de zon opkomen om 02u05 en ondergaan om 20u31. Dat zou de verlichte tijd van de dag doen afnemen, wat de gezondheid van de Finnen bevordert.

We hebben allemaal een interne klok die aangedreven wordt door zonlicht. Die is vooral belangrijk in de ochtend, omdat we minder energie gebruiken om onze dag te beginnen als er de zon al schijnt. Maar de klok heeft ook een invloed op onze nachtrust en metabolisme.

Uit statistieken blijkt dat tijdens de omschakeling naar zomeruur het aantal hartaanvallen stijgt. Ongeveer een vijfde van de mannen en een zesde van de vrouwen die in het noorden wonen kampen tijdens de donkere maanden van het jaar met vormen van depressie. Omgekeerd zorgen de lange dagen in de zomer ervoor dat heel wat mensen moeite hebben om de slaap te vatten.

[polldaddy poll="9934536"]

 

News

meer News

Spotlight

Waarom vinden we zonnecrème smeren niet leuk?

Nu het weer lente is en de zon meer en meer tevoorschijn komt, staan we vaker stil bij de risico’s van uv-stralen zoals huidkanker, huidverbranding en huidveroudering. En hoewel de meeste Belgen zich hiervan bewust zijn, laat ons gebruik van zonnecrème om deze risico’s te verminderen te wensen over.

meer Spotlight