Finse president en premier spreken zich uit voor NAVO-toetreding

De Finse president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin hebben zich vandaag voor een toetreding tot de NAVO uitgesproken en willen dat hun land «onverwijld» een aanvraag indient. In een gemeenschappelijk statement zeggen ze dat Finland als NAVO-lid de hele militaire alliantie zou versterken. Er wordt nu verwacht dat het Finland binnen enkele dagen zal beslissen over een aanvraag tot NAVO-toetreding. Dat zou volgens het presidentschap zondag gebeuren.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

«We hopen dat de komende dagen de landelijke stappen die nog nodig zijn om dit besluit te nemen, snel worden gezet», luidt het in de verklaring. Finland heeft, net als Zweden, een lange geschiedenis van neutraliteit in tijden van oorlog, maar sinds de Russische invasie van Oekraïne groeide de steun onder de bevolking om lid te worden van de NAVO. Finland deelt een 1.300 kilometer lange grens met Rusland.

Verwacht wordt dat ook Zweden de komende dagen een beslissing neemt over NAVO-lidmaatschap. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft eerder al laten verstaan dat Finland en Zweden snel en zonder problemen lid kunnen worden van het bondgenootschap.

«Uitbreiding NAVO zou Rusland bedreigen»

De Baltische staten Litouwen en Estland reageren alvast positief op de wens van de Finse politieke leiders om snel toe te treden tot de NAVO. «De toetreding van Finland zou zowel het bondgenootschap als ook de veiligheid van de Baltische staten aanzienlijk versterken», schreef de Litouwse premier Ingrida Simonyte op Twitter. Ze spreekt over een «grote historische dag».

Rusland heeft gewaarschuwd voor «ernstige gevolgen» als Finland en Zweden toetreden tot de NAVO. Moskou ziet de uitbreiding van de alliantie als een bedreiging voor de eigen veiligheid. «De uitbreiding van de NAVO en de toenadering van de alliantie tot onze grenzen maken de wereld en ons continent niet stabieler en veiliger», aldus Peskov tegenover de pers.