Flappy Bird: veni, vidi, vici et vanui

door
Roald
Leestijd 2 min.

De voorbije week was er nogal wat opschudding in de gamingwereld. Flappy Bird kwam uit, veroverde de wereld en werd weer verwijderd. Voor wie het allemaal gemist heeft, volgt een korte uitleg over wat Flappy Bird is, waarom het zoveel gedownload werd en zo gehaat werd.

Flappy Bird was een briljant spel dat de oudere gamer nostalgisch liet terugdenken aan klassiekers als Super Mario of Donkey Kong. Het concept van Flappy Bird was heel eenvoudig. Door te tikken op je scherm van je smartphone bleef het vogeltje in de lucht en dan moest je tussen pijpen vliegen die heel erg deden denken aan het klassieke design van Nintendo.

Het spel had een ongelofelijk hoge moeilijkheidsgraad. Om doorheen de eerste pijp te komen, hadden sommige spelers al een hele tijd nodig. Om een score van meer dan 10 te halen, moest je gemiddeld 8 uur spenderen aan het spel. Het geheim was volgens vele gamedesigners het feit dat de speler het gevoel kreeg dat hij beter kon, dat hij zijn highscore kon verbeteren en dat de schuld voor het falen bij zichzelf werd gezocht. Als je dat voor elkaar krijgt, creëer je een verslavend spel. Nguyen stond voor de uitdaging om het fladderen en de opening van de pijpen net juist te krijgen, zodat het niet onmogelijk werd om er doorheen te vliegen, maar ook niet te gemakkelijk zodat spelers niet te snel verveeld zouden raken.

Met zijn app verdiende de ontwikkelaar $50.000 per dag. Maar succes maakt niet altijd gelukkig. De maker kreeg bakken kritiek te verwerken. Hij had het concept gestolen volgens sommigen of hij had geen recht om het grafisch design van Nintendo zomaar te gebruiken volgens anderen (dat er sinds Super Mario ongeveer 30 andere games dat design leenden, deed er niet toe). Daarom besloot hij gisteren om de app te verwijderen. Het kortstondige succes van Flappy Bird kwam tot een eind.

Jammer want een slimmerik had net een filmpje op Youtube geplaatst met een richtlijn hoe je Flappy Bird altijd verslaat:

 

 

Het bericht dat de app verwijderd zou worden, ontketende een heuse storm op Twitter. Voor sommigenwerd het zelfs het einde van hun leven genoemd.

Daarop besloten sommige mensen die de app wel tijdig hadden gedownload, te koop aan te bieden op Ebay. Heb je Flappy Bird gemist? Voor de zachte prijs van $1500 kun je een Iphone mét Flappy Bird aankopen.

Met het heengaan van het geweldige vogeltje blijft natuurlijk wel een gapend gat achter. Wat moeten we nu doen met al die extra vrije tijd? Deze vijf games zullen het verlies niet kunnen doen vergeten, hoewel... Ironpants lijkt verdacht veel op Flappy Bird...

Ironpants

Schitterend. De veldslag om Flappy Bird werd verloren, maar de oorlog is nog volop bezig. Ironpants is eigenlijk een kopie van Flappy Bird in een ander jasje. Het systeem is lichtjes anders, maar het voelt na al die uren Flappy Bird verdacht vertrouwd aan.

Candy Crush

Minstens even verslavend en vervelend is Candy Crush. Het doel is het uitspelen van verschillende levels door verschillende combinaties met snoepjes te maken. De makers van Cady Crush verdienen ongeveer 1 miljoen dollar per dag met hun simpele maar briljante spel.

Temple Run 2

Draaien, springen en glijden. Temple Run 2 roept de Indiana Jones in jou op en zet je voor een uitdaging waar Indy zelf nog voor zou terugdeinzen. Het spel test je reflexen en stelt je koelbloedigheid op de proef.

Dumb Ways To Die

De titel legt het spel al uit. In Dumb Ways To Die is het de bedoeling dat je voorkomt door te tikken en slepen dat je mannetje niet op een heel erg domme manier om het leven komt.

Solitaire

Afronden doen we met een klassieker: Solitaire of patience is nog altijd een populair kaartspelletje waarmee je gegarandeerd een hele tijd zoet kan zijn.

Er is dan toch leven na Flappy Bird.