Fotoreeks rond menstruatie van kunstenares gecensureerd op Instagram

door
Roald
Leestijd 2 min.

Een foto van een kunstenares met bloed op haar bed en broek werd verwijderd van Instagram omdat het een provocerend beeld zou zijn. De kunstenares zegt dat ze enkel de aandacht wilde vestigen op het taboe rond menstruatie.

Rupi Kaur uploadde de foto op Instagram als een aandachtstrekker voor haar fotoserie rond menstruatie door haar en haar zus Prabh. Het beeld, dat gefotografeerd werd door Prabh, toont Kaur volledig gekleed al liggend op bed met twee bloedwekken op haar kleren en het laken. De foto werd meteen verwijderd van Instagram omdat het de regels van de website had geschonden. Kaur vocht de verwijdering aan en het beeld werd uiteindelijk terug online gezet.

Ondertussen was de foto al een eigen leven gaan leiden, want er ontstond heel wat commotie rond het beeld dat de krantenkoppen over de hele wereld haalde. Kaur, een studente aan de Universiteit van Toronto, zei dat ze voor het thema gekozen had om de aandacht op het taboe rond menstruatie en de strijd waarmee menstruerende vrouwen geconfronteerd worden, te vestigen.

"Ik wilde niet provoceren. Ik wist wel dat er enige controverse zou ontstaan en dat er enkele haatopmerkingen zouden volgen, maar die zouden wel weer weggaan. Ik had in geen miljoen jaar gedacht dat ik met mijn foto alle kranten zou halen," vertelde Kaur aan BBC Newsbeat.

"Het was interessant om te zien hoe mensen de ervaring en de strijd van de vrouw met menstruatie minimaliseerden. Sommigen beseffen niet wat voor een impact de menstruatiecyclus heeft op het leven van een vrouw. Sommige vrouwen kunnen door hun maandstonden niet op vakantie vertrekken of moeten de datum van hun bruiloft veranderen. Het gaat overal met je mee en het kan veel pijn doen. Sommige vrouwen eindigen erdoor in het ziekenhuis."

Instagram bood later zijn excuses aan voor het verwijderen van de foto en zei dat het per ongeluk was gebeurd.