Fout in DNA maakt honden zo sociaal en zachtaardig

Dat honden zo lief en sociaal zijn, heeft te maken met een afwijking in hun DNA. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Honden worden wel eens de beste vriend van de mens genoemd, maar dat was ooit anders. Volgens de wetenschappers zijn de genen stilaan veranderd omdat mensen de dieren jarenlang gefokt hebben.

Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke vakblad Science Advances. Honden hebben volgens hun onderzoek een fout in de twee genen GTF2I en GTF2IRD1.

Net die genen hebben invloed op hoe ze zich voelen en gedragen. Dankzij de afwijking zijn de beestjes heel trouw en sociaal tegenover mensen.

Ook bij de mens

Opmerkelijk is dat ook mensen die een afwijking hebben in die genen, heel sociaal en open zijn. Het is zelfs een aandoening die het Williams-Beuren-syndroom wordt genoemd. Het leidt ook tot problemen met voeding, concentratie en tot hart- en vaatziekten.

Wolven met verstandelijke beperking

De variant van de honden onderscheidt hen van wolven, maar de onderzoekers willen de dieren niet afschilderen als wolven met een verstandelijke beperking. "Dat is te kort door de bocht", klinkt het.