Frankrijk al anderhalf jaar lang doelwit van terreur

De aanslag in Nice, waarbij zeker 84 doden vielen, is de zoveelste in een hele rij aanslagen die de voorbije maanden in Frankrijk plaatsvonden. Het offensief startte met de aanval op de redactie van Charlie Hebdo en kent voorlopig nog geen einde.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

7-9 januari 2015: Charlie Hebdo

De broers Saïd en Chérif Kouachi doden twaalf mensen, onder wie vijf tekenaars, op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Het satirische magazine vormde eerder al het doelwit van doodsbedreigingen door de publicatie van Mohammed-cartoons in 2006 en 2012. De broers worden na een klopjacht van twee dagen gedood door de ordediensten.

Op 9 januari wordt ook Amedy Coulibaly doodgeschoten, nadat hij een politieagente en vier gijzelaars in een supermarkt in Parijs gedood had. De drie jihadi's verklaren in naam van al-Qaida en Islamitische Staat gehandeld te hebben.

3 februari 2015: Joods gemeenschapscentrum

In Nice worden drie militairen die op wacht staan voor een joods gemeenschapscentrum, aangevallen met een mes. De dader, de 30-jarige Moussa Coulibaly, wordt opgepakt. Hij verklaart Frankrijk, de politie, de militairen en de joden te haten.

26 juni 2015: Gasfabriek

Yassin Salhi onthoofdt zijn baas en voert een aanval uit op een gasfabriek in Isère, in de buurt van Lyon. Hij kan worden opgepakt en pleegt later zelfmoord in zijn cel.

21 augustus 2015: Thalys-trein

Op een Thalys-trein tussen Amsterdam en Parijs wordt een bloedbad vermeden, wanneer twee Amerikaanse militairen erin slagen een zwaarbewapende man te overmeesteren. Er vallen uiteindelijk slechts twee gewonden en de aanvaller wordt ingerekend.

13 november 2015: Parijs en Bataclan

Frankrijk wordt getroffen door de zwaarste terroristische aanval uit zijn geschiedenis, met voor het eerst ook de inzet van zelfmoordterroristen. Op verschillende locaties in Parijs - de concertzaal Bataclan, verschillende cafés en restaurants en nabij het Stade de France - komen in totaal 130 mensen om het leven. Er vallen ook meer dan 350 gewonden. De aanslagen worden opgeëist door Islamitische Staat.

13 juni 2016: Huis van politieagent

Larossi Abballa, een 25-jarige jihadist, vermoordt een politieagent en diens vriendin, die in een politiecommissariaat werkte, in hun huis in Magnanville (nabij Parijs). De dader, die zijn actie opeist in naam van Islamitische Staat, wordt gedood door een elite-eenheid van de Franse politie.

14 juli: Nice

Op de Franse nationale feestdag staat een massa mensen op de Promenade des Anglais in Nice naar het vuurwerk te kijken, wanneer omstreeks 22u30 een vrachtwagen doelbewust het publiek in rijdt. Meer dan 80 mensen overlijden ter plaatste, meer dan 100 worden gewond afgevoerd. Onder hen ook 18 mensen in kritieke toestand. De dader zou een 31-jarige inwoner van Nice zijn, met een Frans en Tunesisch paspoort. Over zijn motieven is nog niets bekend.

Gedurende het voorbije anderhalf jaar werden ook nog drie aanslagen vermeden. Daarbij waren wel telkens militairen of politieagenten het doelwit.

AFP / J. Saget

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight