Franse Raad van State heft boerkiniverbod op

Het boerkiniverbod in de Franse badplaats Villeneuve-Loubet wordt opgeheven. Dat heeft de Franse Raad van State vanmiddag besloten.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De rechters in Parijs oordeelden dat het boerkiniverbod "een ernstige en duidelijke schending" vormt op "de fundamentele rechten op bewegingsvrijheid, vrijheid van religie en individuele vrijheid". Een dergelijk verbod kan dan ook enkel worden ingevoerd wanneer er risico's op het behoud van de openbare orde zijn vastgesteld. De onzekerheid die recente terreuraanslagen met zich mee hebben gebracht, vormen geen afdoende motivering voor het verbod, zo klinkt het nog.

De uitspraak heeft enkel betrekking op Villeneuve-Loubet, maar toch wordt aangenomen dat de beslissing van de Raad van State een precedent kan vormen voor de zowat dertig andere gemeenten die een boerkiniverbod hebben ingevoerd.

Het verbod op de lichaamsbedekkende badpakken die door sommige moslimvrouwen gedragen worden, heeft tot ver buiten de Franse grenzen voor felle discussies gezorgd. Tegenstanders van het boerkiniverbod stellen dat de maatregel discriminerend is ten op zicht van moslims. De voorstanders zeggen dan weer dat de boerkini ingaat tegen het seculiere karakter van Frankrijk.

De beslissing van de Raad van State wordt alvast toegejuicht door de moslimgemeenschap in Frankrijk. "Deze verstandige belissing zal ons toelaten om de spanningen te verminderen. De toestand was erg gespannen bij onze medemoslims, en dan vooral bij de vrouwen", zegt Abdallah Zekri, de secretaris-generaal van de Franse raad van het moslimgeloof (CFCM).

Foto AFP / G. Shkullaku