Franse regering wil na protestacties werk maken van lagere werkdruk voor politie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na dagenlange protestacties van de Franse politie, heeft de regering er woensdag mee ingestemd om de werkdruk voor de agenten naar beneden te halen. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve stemde ermee in de politie niet langer in ter zetten voor bepaalde opdrachten, zoals de bewaking van gebouwen, zo heeft Le Monde gemeld. Volgens de Franse krant wordt daarvoor 100 miljoen euro vrijgemaakt. Cazeneuve wil de beslissing woensdagavond officieel voorstellen, wanneer er een ontmoeting met de vakbonden en met president François Hollande gepland staat.

De politie heeft de voorbije twee weken op verschillende plaatsen actie gevoerd om te protesteren tegen de hoge werkdruk. Ze droegen daarbij ook spandoeken met slogans als "uw veiligheid heeft een prijs" of "politie aangevallen, burgers in gevaar". Ook woensdag werd er nog in verschillende Franse steden gemanifesteerd. Zo heeft een vierhonderdtal agenten betoogd voor de Assemblée nationale in Parijs. Daarnaast waren er betogingen in Nancy, Straatsburg, Nantes, Nice en Marseille.

Het protest was uitgebroken nadat twee agenten in de buurt van Parijs met molotovcocktails werden aangevallen. Ze raakten daarbij zwaar verbrand.

bron: Belga