Froome staat voor zwaarste Tour in jaren

Met een tijdrit over 14 kilometer gaat morgen in het Duitse Düsseldorf de Ronde van Frankrijk van start. Titelverdediger Chris Froome is nog altijd de favoriet voor geel, maar minder dan andere jaren.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is het atypische parcours van de 104de editie niet meteen in het voordeel van de frêle Brit, die amper de kans zal krijgen om het verschil te maken in de tijdritten. Het werk tegen de klok blijft beperkt tot 36 kilometer in totaal, wat te weinig is om de concurrentie echt in de vernieling te rijden.

Ook de aankomsten bergop zijn eerder schaars. Froome kan de komende drie weken ook geen beroep doen op zijn onvermoeibare meesterknecht Wout Poels, die zich vorig jaar ontpopte tot een gouden ploegmaat.

Richie Porte

Het grootste vraagteken is hoe sterk de kopman van Team Sky zelf is. Bij elk van zijn vorige drie Tourzeges won Froome eerder ook de Dauphiné, wat dit jaar niet lukte. Hoewel Jakob Fuglsang de eindzege claimde in de mini-Tour, was het vooral zijn voormalige luitenant Richie Porte die er indruk maakte.

Bij de bookmakers staat de Australiër met stip op twee, al heeft hij het verleden tegen. Porte wist nog nooit een grote ronde te temmen, omdat hij vroeg of laat altijd een mindere dag kent waarin hij zijn klassement te grabbel gooit. In de Tour Down Under en de Ronde van Romandië bewees hij wel dat hij dit seizoen sterker is dan ooit.

Uitdagers

De andere uitdagers zijn grotendeels dezelfde als de voorbije jaren. Nairo Quintana is een vaste klant geworden op het Tour-podium, maar de kleine Colombiaan heeft de Giro al in de benen.

Daar moest hij de duimen leggen voor Tom Dumoulin, wat de vraag opwerpt of het tegen nog sterkere concurrentie dan wel zal lukken. Zelf houdt Froome meer rekening met renners die zich vol richten op de Tour, zoals thuisrijder Romain Bardet en good old Alberto Contador.

"Grootste uitdaging tot dusver"

«De komende weken worden de grootste uitdaging uit mijn carrière tot dusver», voorspelde Froome eerder deze week in The Guardian. «Het niveau van mijn tegenstanders is hoger dan ooit. Ik voorspel dat de strijd om geel feller wordt dan de voorbije jaren.»

News

meer News