Fruitsap bij ontbijt vergroot kans op overgewicht

Geen betere manier om de dag te starten dan met een goed glas versgeperst fruitsap? Toch niet zo gezond volgens wetenschappers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de helft van de kinderen die 's ochtends fruitsap drinkt later meer kans heeft op overgewicht. 
door
heleen.savels
Leestijd 1 min.

De onderzoekers aan de Medical University van Wenen ondervroegen 652 dertienjarige kinderen over hun ontbijtgewoonten. De kinderen die in s' ochtends fruitsap dronken bij hun ontbijt, bleken tot 50 procent meer kans te hebben op overgewicht of obesitas.

Suikerbom

Hoe kan het dan dat fruitsap zo'n probleem is? Vezels helpen niet enkel om het voedsel te verteren, ze zorgen er ook voor dat je sneller vol zit. Wanneer je sap maakt van fruit, vallen de meeste vezels weg. Wat overblijft is een suikerbom. In fruit zit namelijk fructose: ook een vorm van suiker. Dat maakt fruit overigens niet slecht: het gaat om de combinatie van voedingsstoffen die je binnenkrijgt als je fruit eet.

Ook eet je meer fruit dan normaal. Normaal zit je van drie sinaasappels vol, maar in een drankje krijg je er gemakkelijk meer binnen. Wetenschappers raden dan ook aan om kinderen gewoon een stuk fruit te geven in plaats van een glas sap. Zo krijgen ze alle vitaminen en mineralen binnen die er in fruit te vinden zijn. Fruitsap helemaal uit het dieet schrappen hoeft niet, maar drink het met mate.