Gatz stuurt twijfelachtige Russische kunst in MSK Gent naar labo

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz richt samen met de stad Gent en het Museum voor Schone Kunsten een expertencommissie op om een aantal obscure werken uit een Russische collectie te testen op hun authenticiteit. "Aangezien de discussie omtrent de echtheid van de collectie grote proporties aanneemt, lijkt het ons raadzaam om snel voor klaarheid te zorgen", zegt de Open Vld-minister, die het onderzoek financiert. Een tiental internationale kunstexperten stuurde begin deze week een open brief de wereld in waarin ze de Russische collectie, in bruikleen van het koppel-Toporovski, "hoogst twijfelachtig noemden". De 26 bruiklenen van onder meer Malevich en Kandinsky zijn volgens hen hoogstwaarschijnlijk niet echt. Een bewijs dat de stukken inderdaad vervalst zijn, is er niet, maar de zaak haalde wel breed de media.

Gatz, de stad Gent en het museum voor Schone Kunsten hebben nu een expertencommissie op poten gezet. De werken zullen worden onderworpen aan een technisch onderzoek in het labo. De eigenaars, Igor en Olga Toporovski, gaan daarmee akkoord, "uit groot respect voor de drie partijen", aldus Gatz.

De minister benadrukt verder dat het MSK alle gebruikelijke procedures voor inkomende bruiklenen heeft gevolgd. "Het museum voerde een grondig kunsthistorisch en vergelijkend onderzoek naar de werken. Het won ook het advies in van enkele internationale kunsthistorici-experts en kreeg van de Stichting Dieleghem informatie betreffende de herkomst", zegt Gatz. "Gezien het om een bruikleen gaat, is er geen materiaaltechnisch onderzoek gebeurd. Het museum beoordeelt bruiklenen op basis van vertrouwelijke informatie van de bruikleengever voor wat betreft authenticiteit en bewijs van herkomst."

"Het is niet aan de overheid om te bepalen welke werken in een museum tentoongesteld moeten worden. Maar aangezien de discussie omtrent de echtheid van de collectie van Toporovski grote proporties aanneemt, lijkt het ons raadzaam om snel voor klaarheid te zorgen."

bron: Belga