Geboren in de zomer? Dan loop je minder risico op obesitas

Ben je geboren in de zomer? Dan hebben we goed nieuws: je loopt namelijk minder risico op obesitas. Dat blijkt uit een onderzoek van een de ETH Universiteit in Zurich.
door
Mare
Leestijd 1 min.

De verklaring hiervoor moeten we zoeken in de spermasamenstelling. Wanneer mannen vlak voor de seks wat tijd doorgebracht hebben in een koude omgeving hebben ze meer bruin vetweefsel in hun sperma. Die stof zorgt ervoor dat de baby's die met het sperma verwerkt worden, minder risico lopen om zwaarlijvig te worden. Want in tegenstelling tot het bekende, witte vet dat zorgt voor de vetopslag, is ons bruine vet verantwoordelijk voor het opwarmen van je lichaam. Dit doet het door vetten en glucose te verbranden.

Leve de winter

Dat is gebleken tijdens een onderzoek waarvoor 8.400 volwassen patiënten onder de loep genomen werden. Zij die geboren waren tussen juli en november hadden een pak meer bruin vet dan de proefpersonen die geboren waren tussen januari en juni. De eerste groep werd dus verwerkt gedurende de koude maanden van het jaar, de tweede groep tijdens een warmere periode.

Muizen

Om de onderzoeksresultaten extra te staven, werd de studie herhaald met muizen. Een deel van de muizen werd in een comfortabele temperatuur gehouden, een ander deel bracht al z'n tijd door in een koude omgeving. Wat bleek? De muizen in het koude hok produceerden babymuizen met significant meer bruin vet.