Geen Oscar voor 'Girl', maar 'den John' maakt wel nog kans

Hoewel 'Girl' onlangs ging lopen met de prijs van beste Europese ontdekking op de European Film Awards, komt de film niet langer in aanmerking voor een Oscar. John Bryan (beter bekend als 'Den John'), de ex-man van Astrid coppens, heeft met zijn film 'Wale' wel een nominatie te pakken. 
door
tanne.somers
Leestijd 1 min.

'Girl' werd, samen met 86 films vanuit alle windstreken, ingezonden voor de Oscar van 'Beste Niet-Engelstalige Film'. Helaas haalde het Belgische werk de shortlist niet. Volgens de Amerikaanse website Deadline is die niet-nominatie "een van de grootste verrassingen" van de Oscar-Academie. De negen films die wel genomineerd zijn in deze categorie zijn ‘Birds of Passage' (Colombia), ‘The Guilty' (Denemarken), ‘Never Look Away' (Duitsland), ‘Shoplifters' (Japan), ‘Ayka' (Kazachstan), ‘Capernaum' (Libanon), ‘Roma' (Mexico), ‘Cold War' (Polen) en ‘Burning' (Zuid-Korea).

Beste kortfilm 

De prent 'Wale', waarvan 'Den John' één van de producers is, maakt wel nog kans op een Oscar. De film werd genomineerd voor de award van 'Beste Kortfilm'. Het verhaal gaat over een jonge zwarte man die probeert zijn eigen zaak, een garage, uit de grond te stampen. In zijn jeugd werd hij echter veroordeeld voor een misdrijf, en het verleden blijft hem achtervolgen. "Ik kan het bijna niet geloven", schrijft de Amerikaan op Facebook. "We zijn zo fier."